Toate drumurile duc la Clinica de ORL a Spitalului Judeţean. Vezi motivul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patologie complexă

Toate drumurile duc la Clinica de ORL a Spitalului Judeţean. Vezi motivul!

Sănătate 13 Octombrie 2015 / 19:08 10190 accesări

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă: ”În 24 de ore vedem chiar și 40 de cazuri. Este un număr mare de bolnavi, patologia este foarte bogată, nu vin numai constănțeni”

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă: ”În 24 de ore vedem chiar și 40 de cazuri. Este un număr mare de bolnavi, patologia este foarte bogată, nu vin numai constănțeni”

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă și managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă și managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă

Deficitul de medici în cazul unor specialități, sau chiar absența specialităților în multe dintre spitalele publice, nu face altceva decât să supraaglomereze secțiile unităților care au norocul să le aibă. Un exemplu în acest sens este Clinica ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța. Nu de puține ori, personalul medical, și așa insuficient, este asaltat de zeci de pacienți. ”În 24 de ore vedem chiar și 40 de cazuri. Este un număr mare de bolnavi, patologia este foarte bogată, nu vin numai constănțeni. Primim pacienți și din Tulcea, din toate localitățile limitrofe. Și adulți, dar și copii deopotrivă”, a declarat șeful Clinicii ORL a SCJU, dr. Dănuț Dincă.

CLINICA ORL A SCJU CONSTANȚA, CU 20 DE PATURI, SINGURA DIN TOT JUDEȚUL

Este adevărat că mai sunt cabinete medicale private ORL, însă acolo nu se pot face toate intervențiile. ”În cabinetele private nu poți să faci decât investigații mici, tratamente, tot ceea ce este problematic drenează către noi. Tulcea, de exemplu, nu mai are niciun medic ORL, toți s-au privatizat. Nu sunt alte centre. Deocamdată suntem 4 medici, dar lucrăm 3. Am mai avea nevoie de 1 - 2 doctori. Tot în lipsa doctorilor, spitale precum Mangalia, Medgidia, Hârșova sau Cernavodă sunt nevoite să trimită pacienți la Constanța. De exemplu, nu demult, Maternitatea Spitalului din Medgidia a fost nevoită să pună lacătul pe ușă, singurul medic plecând în concediu. Și la Mangalia, gravidele care nasc după o anumită oră, în lipsa unei linii de gardă, sunt îndrumate către Constanța. Și exemplele, care nu mai constituie o noutate pentru sistemul sanitar românesc, pot continua.

OPERAȚII COMPLEXE În perioada 21 - 23 octombrie va avea loc, la SCJU Constanța, un workshop cu tema ”Patologia urechii”. Invitat este dr. Marian Rădulescu, de la Institutul de Fonoaudiologie din București, care este specializat pe această ramură a otorinolaringologiei, a anunțat șeful Clinicii ORL. ”Am profitat și de bunăvoința unor sponsori din Târgu Mureș, care s-au oferit să ne aducă o aparatură de ultim moment care poate transmite imagini din sala de operații și cu care se pot efectua în mod mai facil intervențiile chirurgicale. Avem în vedere câteva cazuri mai speciale. Sunt operații de ureche. Este vorba despre cazul unui pacient în vârstă, căruia urechea îi curge de foarte mult timp. Tratamentele efectuate nu și-au atins scopul și l-am propus pentru intervenția chirurgicală”, a explicat dr. Dincă. Un alt caz care va fi supus intervențiilor în cadrul workshop-ului este al unui tânăr care a suferit o agresiune și s-a ales cu o perforație de timpan. ”Poate vom putea efectua o timpanoplastie, deci o înlocuire a timpanului. (...) Nu se mai poate să lipim o simplă perforație. Mai sunt încă două cazuri în pregătire. Să vedem ce o să aleagă și colegul nostru de la București. Sunt cazuri mai speciale. Noi nu le-am fi făcut aici, fără ajutor și aparatură modernă, pentru că sunt un pic mai complicate. La una dintre ele este vorba de o reintervenție, de exemplu. Pacientul a fost operat acum câțiva ani, sunt riscuri mari de atingere a unor elemente anatomice. Vin cu noi tehnici, pe care vrem să le vedem și să le și însușim, să mai furăm de la ei”, a precizat șeful ORL.

”Este evident că ORL trebuie să-și îmbunătățească echipamentele”

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a declarat că vrea să vadă cu ce vin sponsorii, pentru că este evident că ORL trebuie să-și îmbunătățească echipamentele, să le înnoiască. ”Au apărut tot felul de echipamente moderne care pot rezolva cazuri complicate, ceea ce noi în momentul de față nu avem. Poate ne gândim, într-un viitor nu foarte îndepărat, să le achiziționăm”, subliniază managerul. Pe de altă parte, șeful Clinicii este încântat de faptul că drumurile spre București au mai fost întrerupte în ceea ce privește intervențiile chirurgicale în sfera rinosinuzală, pentru că există, din acest punct de vedere, endoscopică performantă. ”Poate facem și cu urechea la fel”, a spus dr. Dincă.



12