Toate drumurile duc la Londra

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toate drumurile duc la Londra

Externe 26 Ianuarie 2010 / 00:00 443 accesări

Autorităţile britanice găzduiesc, săptămâna aceasta, trei evenimente, reuniuni internaţionale pentru Yemen şi Afganistan şi audierea lui Tony Blair în cadrul anchetei privind Irakul, pe fondul ridicării nivelului de alertă teroristă şi al apelurilor la manifestaţii, care mobilizează Scotland Yard. Nivelul de alertă a trecut vineri seara de la important la serios, ceea ce presupune că un atentat este foarte probabil. Este vorba despre nivelul patru pe o scară de cinci. Autorităţile nu dispun însă de nicio informaţie sigură, sugerând doar că un atentat este iminent. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, David Miliband, „cuvântul de ordine este vigilenţă”.

Decizia privind alerta a survenit la începutul unei săptămâni deosebit de solicitante pentru capitala britanică, aceasta găzduind nu mai puţin de două reuniuni internaţionale de prim plan, una pe tema Yemenului, miercuri şi una pe tema Afganistanului, joi. Ambele vor aborda, între altele, problema terorismului internaţional. Acestea au fost convocate de premierul Gordon Brown, interesat să ocupe scena politică şi diplomatică pentru viitoarele alegeri legislative prevăzute în luna iunie, fiind considerat perdant. Zeci de oficiali de rang înalt din toală lumea, printre care secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi preşedintele afgan, Hamid Karzai, sunt aşteptaţi în capitala britanică. Organizaţii pacifiste precum Stop the War (Opriţi războiul) şi Campania împotriva dezvoltării nucleare (CND) au stabilit un comitet de primire: acestea vor organiza joi o reuniune în apropiere de Lancaster House, unde se va desfăşura conferinţa pe tema Afganistanului. Este prevăzută particiaparea unor artişti şi citirea numelor victimelor războiului din Irak. În acea zi, fostul premier Tony Blair va fi audiat pe parcursul întregii zile de comisia de anchetă privind implicarea Marii Britanii în războiul din Irak.

Fostul premier britanic Tony Blair va avea posibilitatea de a-şi justifica decizia din 2003 privind mobilizarea a 45.000 de militari ai Majestăţii sale în acest conflict, în pofida lipsei unei rezoluţii ONU şi a opoziţiei majorităţii opiniei publice. Această decizie rămâne cea mai controversată pe perioada mandatului său de premier (1997-2007). La şapte ani după organizarea unor uriaşe marşuri de protest faţă de participarea Marii Britanii la război, cele două organizaţii pacifiste au făcut apel la a manifesta pentru „judecata de apoi a lui Tony Blair”, în faţa centrului de conferinţe, în centrul Londrei, unde se desfăşoară audierile publice în cadrul anchetei deschise în noiembrie. Costurile pentru măsurile de securitate în vederea audierii lui Tony Blair de către Comisia de anchetă sunt estimate la 250.000 de lire sterline (peste 285.500 de euro). Cu numai două zile înainte de audiere, premierul Gordon Brown a recunoscut că a fost o greşeală faptul că reconstrucţia Irakului nu a fost planificată suficient de coaliţia internaţională, după înlăturarea de la putere, în 2003, a lui Saddam Hussein. Întrebat despre legalitatea intervenţiei militare de către coaliţia condusă de SUA, şeful Guvernului a răspuns că îşi va expune poziţia atunci când va depune mărturie, la rândul său, în următoarele săptămâni, în faţa comisiei de anchetă.



12