Un motocultor este o mașină puternică proiectată pentru a crea un pat de plantare pe soluri tari sau pentru a cultiva pământ stâncos. Acest aparat este mai potrivit pentru grădini foarte mari, livezi și terenuri de dimensiuni mici spre medii.
Motocultoarele sunt mașini destul de simple. Componenta centrală a oricărui motocultor sunt cuțitele - lamelele metalice care se rotesc în sol. Cuțitele sunt ascuțite pe margine, dar asta nu e secretul pentru a face magie. Ceea ce care contează este forma colților. Lamele unui motocultor sunt grupate câte patru, fiind curbate în direcții opuse. Lamele unu și trei sunt orientate către osie, în timp ce lamele doi și patru puncte sunt orientate în afară. Lamele inversate împiedică acumularea materialului pe cuțite. Toate lamele lucrează împreună pentru a săpa agresiv în sol și pentru a îndepărta în același timp pământul, cu scopul de a preveni colmatarea.
Atunci când vrei un motocultor, poți alege unul cu lamă frontală sau unul cu lamă pe spate. La un motocultor cu lamă frontală, grădinarul apasă pe mânere, ceea ce ridică lamele pentru a muta osia dintr-un loc în altul. Când se află în sfârșit în locul potrivit, grădinarul lasă în jos lamele și cuțitele sale sapă, trăgând mașina înainte.
Un motocultor cu lamă pe spate are lame care se rotesc numai atunci când vrei. Roțile se rotesc și duc aparatul până la locul potrivit. Apoi, prin simpla tragere a unei pârghii, cuțitele încep să se rotească. Dacă să tragi un motocultor cu lamă pe față înapoi este ceva periculor și aproape imposibil, modelele cu lamă pe spate sunt dotate cu o treaptă de mers înapoi.
Ce poți face cu un motocultor
- arat cu plug simplu sau reversibil
- pregătirea solului pentru plantarea semințelor sau răsădirea legumelor și florilor
- aerarea solului în jurul plantelor în creștere
- amestecarea nutrienților prin încorporarea îngrășămintelor / îngrășămintelor / compostului
- îndepărtarea ierburilor din jurul plantelor și a rândurilor de legume
- crearea tranșeelor sau a brazdelor
- semănarea legumelor sau a altor tipuri de plante
- prășirea, măcinarea sau tăierea rădăcinilor de dimensiuni mici și a resturilor vegetale
- desțelenirea grădinilor pentru însămânțarea ierbii
- construirea brazdelor de cartofi
- spargerea bolovanilor compacți
- cosirea fânețelor
- erbicidarea terenului, cu ajutorul unei mașini de erbicidat tractate
- îndepărtarea zăpezii în timpul iernii
- transportarea recoltei sau a unor obiecte, cu o remorcă atașată
După cum poți vedea, există multe utilizări pentru un motocultor, mai ales în funcție de tipul pe care îl ai. Grădinăritul și muncitul la câmp nu trebuie să se limiteze la un sezon și la un singur scop. Având funcții multiple și accesorii potrivite, poți utiliza motocultorul tău pe tot parcursul anului.