Toate privatizările din România = 7 miliarde de euro?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toate privatizările din România = 7 miliarde de euro?

Economie 01 Decembrie 2015 / 16:58 620 accesări

Ştim cu toţii cum s-au făcut privatizările în România sau măcar începem, încet şi trist, să aflăm. Şi de aceea este cu atât mai interesant de ştiut unde şi câţi bani din aceste privatizări se află în bugetul României. Ne referim aici la sumele oficiale, de pe documente, şi care pot fi cuantificate. Noi le prezentăm, iar concluziile le trageţi dvs.

Potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, statul român a încasat 7 miliarde de euro în 25 de ani din privatizarea a 7.500 de întreprinderi, din care mai sunt disponibili în contul Trezoreriei Statului 2,2 miliarde de euro. Oficialul, care a fost ministru de Finanţe în Guvernul Văcăroiu din perioada 1992-1996, când România a privatizat foarte puţin, face acum primul bilanţ oficial al privatizării din România, la 20 de ani de când a părăsit funcţia de ministru, arată zf.ro. Vocea lui Georgescu, cunoscut ca unul dintre economiştii care s-au opus iniţial liberalizării şi privatizării, se înscrie în tendinţa înregistrată în ultima perioadă ca oficiali ai BNR să prezinte rezultate din economia reală, cu evaluări ale transformărilor din economie în ultimele decenii, mai arată sursa citată.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, România a reuşit să respecte toate criteriile Tratatului de la Maastricht privind deficitul bugetar, datoria publică, evoluţia cursului, a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, rămâne cea mai puţin dezvoltată ţară din UE. Motive sunt multe, iar privatizările făcute pe interese, şi nu ale statului, contribuie şi ele, semnificativ, la această situaţie. Cei 7 miliarde de euro reprezintă astăzi 14% din cheltuielile bugetului consolidat. Pentru comparaţie, bugetul public de pensii are venituri de 8 miliarde de euro şi cheltuieli de 11 miliarde de euro, deci banii din privatizări sunt suficienţi doar pentru a acoperi doi ani din deficitul pensiilor. Georgescu afirmă că o treime din banii încasaţi din privatizare în România au provenit din vânzarea BCR cu 2,2 miliarde de euro în 2004. Această treime a acoperit cheltuielile curente ale bugetului de stat, un miliard de euro a mers către finanţarea datoriei publice, iar alt miliard de euro pentru împrumuturi acordate autorităţilor de management al fondurilor europene. Georgescu mai afirmă că 2,2 miliarde de euro mai sunt disponibili în contul Trezoreriei, în condiţiile în care oficiali din Finanţe au afirmat că banii acumulaţi din privatizări au fost deja cheltuiţi.

Ca urmare a privatizărilor, ponderea capitalului privat a ajuns la 83% din totalul capitalului din România, faţă de 44% în 2000, mai arată sursa citată. În 1990, PIB-ul României era de 42 miliarde de euro, iar în 2014 a ajuns la 150 miliarde de euro, de aproape 4 ori mai mare, în timp ce exporturile au crescut de la 7 miliarde de euro la 52 miliarde de euro.



12