Tobă de Săpânţa, la Pavilionul Expoziţional Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până în 22 decembrie „Târgul de Crăciun”

Tobă de Săpânţa, la Pavilionul Expoziţional Constanţa

Justiție 12 Decembrie 2013 / 00:00 1313 accesări

Fiecare dintre noi vrea să aibă tot ce-i mai bun pe masă în ziua de Crăciun. Tocmai de aceea, organizatorii „Târgului de Crăciun“ de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, situat la intrarea în staţiunea Mamaia, invită constănţenii până în 22 decembrie, între orele 10.00 şi 19.00, să-şi achiziţioneze produse tradiţionale direct de la producătorii din zone deja recunoscute pentru astfel de preparate: Ardeal, Bucovina şi Maramureş. Iniţial, expozanţii trebuiau să-şi prezinte produsele în afara Pavilionului, însă vremea capricioasă a determinat organizatorii să amenajeze standurile cu produse în interiorul clădirii.

BOIA - UN CONDIMENT NELIPSIT Printre producătorii din Maramureş prezenţi la Pavilionul Expoziţional Constanţa se numără şi Ileana Grigor, venită de la Săpânţa. Ea a dezvăluit constănţenilor secretul tobei de Săpânţa care costă 25 de lei kilogramul. „Pe lângă organele de porc pe care le folosim la tobă - limbă şi urechi, folosim şi carnea de la cap, care este cea mai dulce. Apoi se pune la presat şi apoi se afumă două zile, timp de jumătate de oră, în lemn de fag, pentru că este cel mai bun conservant. De asta toba iese fără gelatină. În zona noastră este şi altă vreme. În perioada asta sunt minus zece grade şi altfel se prepară produsul”, a declarat femeia. Ea a adus la târg şi cârnaţi de Săpânţa din pulpă şi slănină cu usturoi, piper şi boia - un condiment nelipsit din preparatele din carnea de porc. Un astfel de cârnat trebuie ţinut la afumat două zile şi apoi prinde o culoare potrivită. Fumul este cel care îi dă culoarea. Dacă nu este un fum de fag, el prinde altă culoare. „Trei zile la rând se afumă, vreme de juma’ de oră. Nu mult, pentru că nu e benefic pentru organism şi îşi schimbă gustul. Aşa, când îl prăjeşti, toată casa miroase, atât de bun este”, a adăugat producătorul. Un alt preparat este pulpa afumată, al cărei secret este să fie ţinută şapte zile în sare, după care se pune trei zile la desărat, iar următoarea etapă este să fie afumată. „Săptămâna viitoare o să avem promoţie la lebăr şi caltaboş, la doar 20 de lei, pentru că sunt produse specifice Crăciunului. De patru ani venim la Constanţa şi suntem mulţumiţi pentru că sunt apreciate produsele noastre”, a declarat Ileana Grigor.



12