Toba de Sighet, preparată ca „la mama acasă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La „Târgul de Crăciun” de la Pavilionul Expoziţional

Toba de Sighet, preparată ca „la mama acasă”

Social 09 Decembrie 2013 / 00:00 829 accesări

Fiecare dintre noi vrea să aibă tot ce-i mai bun pe masă în ziua de Crăciun. Tocmai de aceea, organizatorii Târgului de Crăciun de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, situat la intrarea în staţiunea Mamaia, invită constănţenii în perioada 6 - 22 decembrie, între orele 10.00 şi 19.00, să-şi achiziţioneze produse tradiţionale direct de la producătorii din zone deja recunoscute pentru astfel de preparate: Ardeal, Bucovina şi Maramureş. În acest an, autorităţile s-au gândit să dea o nouă faţă manifestării şi au amenajat un târg în stil vienez: căsuţe ornate cu luminiţe colorate, unde producători din toate colţurile ţării au venit să-şi facă cunoscute preparatele tradiţionale, şi un brad ornat cu beculeţe în mijlocul târgului. În fiecare zi vor veni grupuri de colindători formate din copii de la mai multe şcoli din judeţ, precum cele din Hârşova, Ciobanu, Mihail Kogălniceanu, dar şi de la Constanţa.

PREŢURI DE CRIZĂ Printre producători se numără şi nea Vasile. E un oaspete fidel al Târgului de Crăciun de la Pavilion. El a venit tocmai din Sighetu Marmaţiei pentru a-şi face cunoscută toba făcută doar din cap de purcel. Are un preţ care variază între 20 şi 25 de lei/kilogram, dar se poate negocia, aşa cum spune el, în funcţie de buzunarul clientului. „La tobă folosim gelatină făcută doar din şorici, nu din prafuri, aşa cum am mai auzit prin zonele astea. La noi nu se foloseşte aşa ceva”, a spus producătorul. Porcul din Maramureş se hrăneşte cu produse din grădină, chiar şi cu lapte, pentru că este din belşug. „Avem lapte de la patru vaci. Folosim noi la mâncare cât folosim, iar ce rămâne dăm la porci”, a completat comerciantul. Alte produse care se regăsesc pe taraba omului gospodar mai sunt slănină pătrunsă bine, şunculiţă, cârnaţi, care se afumă cu lemn de brad cu două săptămâni înainte de a fi numai buni pentru mâncat. Doritorii mai găsesc şi pălincă de prune, de cireşe amare, zacuscă, magiun de prune, dar şi alte produse tradiţionale precum muşchi, ceafă şi fileu afumate, toate la 30 de lei/kilogram. „Practicăm preţuri de criză pentru că vrem să ne atragem clienţii”, a spus nea Vasile.



12