„Tomisul cultural”, la prima apariție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă revistă

„Tomisul cultural”, la prima apariție

Cultură 17 Noiembrie 2014 / 00:00 1812 accesări

Apariția unei noi reviste de cultură este un eveniment și un act de curaj asumat, oriunde s-ar întâmpla acest lucru, în condițiile în care preocupările pentru valorile perene par un lux, într-o lume îndreptată spre profit și aflată sub tirania timpului al cărei pandant este superficialitea. Chiar și în aceste condiții, în peisajul cultural de la malul Mării Negre, la Constanța, și-a făcut apariția o nouă revistă. Este vorba despre „Tomisul cultural”, fondată de poetul Iulian Talianu - membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, și editată de Universitatea Maritimă Constanța (UMC). Realizată în condiții grafice deosebite, în format A3, publicația trimestrială propune cititorului un parcurs prin cultura contemporană, girat de numele unor mari personalități.

„TREBUIE SĂ STABILIM UN ECHILIBRU CU CELELALTE ZONE ALE CULTURII” „Tomisul cultural” nu se limitează la a prezenta doar fenomenul literar, ținând cont de remarca academicianului Solomon Marcus, care, în editorialul „Ce aștept de la o revistă de cultură?”, precizează: „Cunosc multe reviste de cultură, știu că, în virtutea unei vechi tradiții, cultura românească este una preponderent literară, dar această tradiție trebuie schimbată. Păstrând tot respectul față de literatură, trebuie să stabilim un echilibru cu celelalte zone ale culturii”. De aceea, în paginile revistei se regăsesc articole dedicate actriței Tantzi Cocea (1910-1990), marelui muzician Ionel Perlea (1900-1970), dar și arheologiei tomitane. Ilustrațiile sunt semnate de cunoscutul grafician constănțean Constantin Grigoruță.

DEDICAȚIE OLOGRAFĂ DE LA VIȘNIEC Semnează în paginile acestei reviste poetul Nicolae Prelipceanu, scriitorul Ion Anghel Mânăstire, creatorul Muzeului Național al Poliției Române din Târgoviște, dar sunt evocați și prozatorul, eseistul și traducătorul Constantin Țoiu (1923-2012) și „omul orizontal” Mircea Nedelciu (1950-1999). Evocat este și regretatul om de cultură Ioan Popișteanu (1942-2012), de numele căruia se leagă apariția unei longevive reviste de cultură dobrogene, „Ex Ponto”. „Tomisul cultural” se poate mândri cu poeme semnate de poetul și traducătorul sârb Adam Puslojic, unul dintre cei mai buni prieteni ai regretatului Nichita Stănescu și membru de onoare al Academiei Române, dar și cu o dedicație olografă a dramaturgului Matei Vișniec, care trăiește și creează, de ani buni, în capitala Franței. De asemenea, pe coperta a IV-a a revistei este reprodus un poem manuscris semnat de Gellu Naum (1915-2001). Pentru cel de-al doilea număr al publicației, poetul Iulian Talianu a pregătit o surpriză: un „interviu” cu Ștefan Bănulescu, intitulat „Am descoperit istoria mergând pe jos”.

Directorul onorific al revistei „Tomisul cultural” este prorectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, iar director îi este rectorul aceleiași instituții, conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur.



12