Detalii şocante dezvăluite de autorităţi în cazul mafiei cărnii, care a dat un „tun“ de 15 milioane de euro! Ancheta declanşată de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a scos la iveală alte nereguli care confirmă, dacă mai era nevoie, că sănătatea românilor a fost pusă în pericol! Aşa cum au promis, inspectorii ANSVSA şi ANPC au pornit ieri la „vânătoare” şi au controlat depozitele importatorilor de carne şi fabricile producătorilor din România. Cei care au avut parte de o descoperire horror au fost inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov, care au găsit ieri dimineaţă, într-un depozit din oraşul Ghimbav, 9,8 tone de carne expirată din luna august 2013 (!!!). În cazul în care ar fi ajuns pe piaţă, în galantarele magazinelor, marfa ar fi făcut ravagii în rândul populaţiei... Şeful CJPC Braşov, Sorin Susanu, a declarat că este vorba despre picioare de porc aduse din Polonia, care nu erau sigilate şi care fuseseră depozitate lângă produse declarate „bune pentru consum”. Cazul este cu atât mai grav cu cât această marfă fusese retrasă de la vânzare de DSVSA, care recomandase să fie distrusă... Şi asta nu a fost tot. Descoperirile şocante au continuat. În timpul controlului, inspectorii au mai constatat că într-o maşină de transport de materiale publicitare (!) erau încărcate mai multe pungi de carne prefabricată, expirată de... cinci luni. Câteva ore mai târziu, aceiaşi inspectori de la Braşov au avut parte de o nouă surpriză neplăcută, de data aceasta la o fabrică de preparate din carne din oraşul Rupea. Ei au găsit peste 100 de kilograme de carne de vită expirată, materii prime pentru mezeluri care depăşiseră termenul de valabilitate, precum şi condiţii igienico-sanitare precare.
S-AU SPĂLAT PE MÂINI După terminarea anchetei, conducerea DSVSA Braşov a găsit o explicaţie incredibilă, pe care le-a servit-o jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă. “Cele peste nouă tone de carne de porc descoperite în depozitul din Ghimbav nu erau destinate comercializării şi se aflau sub sechestru, întrucât făceau obiectul unui litigiu. Inspectorii sanitar-veterinari au făcut un control la firma respectivă în aprilie 2013, chiar la sesizarea reprezentanţilor societăţii din Ghimbav. Aceştia au achiziţionat zece tone de picioare de porc de la o firmă din România, care, la rândul ei, importase marfa din Polonia”, a declarat directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache. El a mai spus că firma din Ghimbav a vândut 200 de kilograme către trei societăţi comerciale din ţară, iar una dintre acestea a constatat că produsul era stricat, cu toate că termenul de garanţie nu fusese depăşit. “DSVSA a prelevat atunci probe pentru analize din lotul respectiv, iar buletinul de analize a relevat faptul că produsul era alterat. Proprietarul a început litigiul comercial cu furnizorul, iar din acel moment nu s-a mişcat niciun gram din acea cantitate. Produsul a fost sigilat şi pus sub sechestru până la soluţionarea litigiului dintre cele două părţi, care până în prezent nu s-a finalizat. Marfa nu a plecat spre populaţie“, a spus Enache. El a precizat că, până la finalizarea procesului, cantitatea de carne alterată, respectiv 9,8 tone, nu poate fi incinerată.
AMENZI USTURĂTOARE Seria descoperirilor de groază a început miercuri, atunci când autorităţile au confiscat definitiv 130 de tone de carne de toate tipurile, în vreme ce alte aproape 100 de tone au fost retrase temporar de la comercializare. „Măsurile au fost dispuse după ce au fost constatate probleme precum calitatea neconformă a mărfii, ambalajele deteriorate şi lipsa documentelor de provenienţă. La un depozit din Iaşi, de pildă, au fost găsite 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013. Au mai fost retrase cantităţi de pulpe şi pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnaţi şi burtă de vită”, a precizat şeful interimar al ANPC, Marius Dunca. În urma acestor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 71.500 de lei.
MITUIT CU... CARNE Pentru că acest fenomen merge mână-n mână cu evaziunea fiscală şi spălarea de bani, procurorii DIICOT au intrat pe fir şi au dat o lovitură puternică mafiei cărnii din România. După ce au descins la peste 100 de adrese din Capitală şi din alte 18 judeţe, două percheziţii având loc şi la Constanţa, anchetatorii au reţinut zece persoane acuzate de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de carne alterată. Suspecţii au fost duşi în faţa instanţei cu propuneri de arestare preventivă. Printre cei cercetaţi se numără şi două persoane care deţin funcţii publice. Este vorba despre un inspector din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Cluj, suspectat de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, şi despre un inspector ANSV, bănuit de favorizarea infractorului. Potrivit DIICOT, clujeanul este acuzat că a pretins şi a primit produse de carmangerie de la patronul unei societăţi comerciale, care fusese prins pe picior greşit de inspectorii OPC Bistriţa-Năsăud. Oamenii legii spun că mita i-a fost dată inspectorului OPC Cluj în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un coleg de-al său, din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud, pentru ca acesta să-i dea patronului carmangeriei un simplu avertisment pentru neregulile constatate. Inspectorul ANSV este învinuit că l-a anunţat pe administratorul unor magazine ce vindeau carne stricată că urmează să fie „vizitat” de autorităţi. Astfel, spun procurorii, patronul a avut timp să ascundă marfa cu probleme şi să se arate negustor cinstit în timpul verificărilor. Nu mai puţin de 70 de persoane au fost audiate ieri, de procurorii DIICOT, în acest dosar. Conform realitatea.net, care citează adevărul.ro, părinţii jucătoarei de tenis Sorana Cîrstea, proprietari ai unui depozit alimentar în Târgovişte, au fost audiaţi de procurori. Ofiţerii DGA au terminat percheziţia aproape de miezul nopţii la depozitul alimentar deţinut de aceştia.
ATENTAT LA SIGURANŢA NAŢIONALĂ Anchetatorii au stabilit că persoanele reţinute fac parte din două grupări infracţionale, formate din 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state ale UE, pe care au vândut-o apoi „la negru” în România. Oamenii legii spun că aceasta este o modalitate de acţiune a grupurilor infracţionale, care sunt sprijinite de mari producători de pe piaţa de carne din ţară. Ancheta DIICOT, ANSVSA şi ANPC a fost sprijinită de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care ar fi iniţiat această acţiune de combatere a fenomenului infracţional ce afectează bugetul statului încă de la începutul anului 2013. Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că achiziţiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securităţii naţionale. “În baza unor date şi informaţii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speţă DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului”, a afirmat Sorin Sava. El a adăugat că această reţea este una complexă, specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne, având complici şi în afara ţării.
LIVRĂRI FICTIVE Reamintim că membrii celor două grupări infracţionale sunt acuzaţi că ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania. Ulterior, suspecţii întocmeau documente fictive, în care menţionau că marfa a fost livrată unor firme din Bulgaria, Ungaria sau Cipru, controlate de complicii lor. În realitate, însă, carnea era vândută „la negru“ pe piaţa românească, la preţuri mult mai mici decât cele cerute de producătorii de carne autohtoni care îşi comercializează mărfurile respectând legea. În plus, aceste tranzacţii nu erau evidenţiate în documentele contabile ale firmelor suspecţilor. Al doilea palier al anchetei a arătat că suspecţii din categoria marilor producători de carne ar fi livrat produse alimentare către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde acestea se întorceau în România prin societăţi de tip „paravan“, care ulterior erau abandonate. Produsele erau vândute pe piaţa internă, fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Ancheta a mai scos la iveală un amănunt foarte important, care demonstrează că membrii grupării nu au avut nicio reţinere atunci când au atentat la sănătatea oamenilor. Procurorii DIICOT au suspiciuni că indivizii au pus în circulaţie mărfuri alterate, care au fost trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce au fost ulterior puse în vânzare pentru consum. Potrivit DIICOT, valoarea evaziunii fiscale este de 15 milioane de euro.
CONTROALE LA CONSTANŢA Comisarul-şef al CJPC Constanţa, Nicolae Timoaşcă, a declarat că încă de ieri, de la primele ore ale dimineţii, comisarii au demarat acţiuni de verificare în toate marketurile şi hipermarketurile ce îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului nostru. „Nu vă putem comunica rezultatele acţiunilor. Toate informaţiile vor fi centralizate la Comisariatul Regional Galaţi, apoi vor fi trimise la Bucureşti, iar ei vor da publicităţii aceste informaţii”, a declarat Nicolae Timoaşcă. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa, Corina Ivanciu, a precizat că, periodic, veterinarii au obligaţia de a verifica produsele de origine animală, de la ferme, unităţi de procesare şi până la comercializare. „Sunt verificate documentele, modul în care sunt depozitate, cum arată produsele etc.”, a explicat ea. Vestea bună este că „până ieri nu au fost identificate elemente de risc la nivelul judeţului Constanţa”, a declarat Ivanciu.