„Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecţia de artă

„Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa”

Cultură 25 Februarie 2010 / 00:00 700 accesări

La Muzeul de Artă se va deschide, mâine, de la ora 13.00, o amplă expoziţie de grafică şi sculptură modernă, intitulată „Tonitza în Grupul celor Patru şi epoca sa”. Manifestarea plastică îşi propune să marcheze şapte decenii de la trecerea în nefiinţă a marelui pictor Nicolae Tonitza (1886-1940) şi totodată, să celebreze cei 85 de ani care s-au scurs de la constituirea Grupului celor Patru, din care mai făceau parte, alături de „pictorul copiilor”, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu şi scuptorul Oscar Han.

Vernisajul va fi susţinut de directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu şi va fi urmat de un concurs tematic interactiv, organizat de muzeografele Alexandra Radu şi Laura Mocanu. Premiile vor consta în permise de intrare în muzeu, pentru o perioadă determinată.

Elevii care vor participa la acest concurs vor descoperi minunatele lucrări de grafică ale lui Tonitza, pictorul fascinat de lumina specială a Dobrogei şi de oamenii locului. Astfel, pe lângă portretele de copii, nudurile şi peisajele care fac parte din expoziţia permanentă a Muzeului de Artă, elevilor li se vor releva alte şi alte creaţii ale acestui pictor special, de la a cărui moarte se împlinesc, pe 26 aprilie, 70 de ani.

Grupul celor Patru s-a constituit în anul 1925, având la bază concepţia comună despre artă a protagoniştilor, dintre care doar Oscar Han era sculptor. Timp de aproape un deceniu, Tonitza, Şirato, Dimitrescu şi sculptorul Oscar Han au organizat şi au expus împreună sub acest nume. Grupul s-a destrămat în 1933, când a murit Ştefan Dimitrescu, iar în anii următori, s-au mai organizat şi alte expoziţii sub acest nume

Din expoziţie mai fac parte, alături de lucrările Celor Patru, creaţii semnate de: Gheorghe Petraşcu, Lucian Grigorescu, Nutzi Acontz şi Jean Alexandru Steriadi. Deşi expoziţia îi este dedicată lui Nicolae Tonitza, „centrul de greutate” al expoziţiei îl va constitui superba lucrare a lui Ştefan Luchian, „Bătaie cu flori la Şosea”, un omagiu adus primăverii şi Zilei Femeii. De altfel, între Tonitza şi Luchian a existat o strânsă prietenie. Despre pictorul „Anemonelor”, Tonitza spunea că este unul dintre cei patru pictori care l-au influenţat şi singurul pictor român, ceilalţi trei pictori fiind nume cu rezonanţă în peisajul artei universale: Velasquez, Tizian şi Habermann.



12