Tony Blair l-a sunat pe Muammar Kadhafi şi a încercat să-l convingă să părăsească Libia, în februarie 2011, când a izbucnit "primăvara arabă", a dezvăluit fostul premier britanic vineri, relatează AP în pagina electronică. Blair a spus că nu a încercat să-l "salveze" pe fostul dictator libian, ci "să-l scoată din ecuaţie, astfel încât să aibă loc o tranziţie paşnică". Fostul premier britanic a adăugat că a acţionat ca persoană privată şi că a vorbit cu Kadhafi de "două-trei" ori într-un interval de 24 de ore. El a spus că i-a devenit clar, în mod brusc, că acesta nu va pleca din ţară. Tony Blair, premier al Marii Britanii în perioada 1997-2007, a contribuit la scoaterea lui Muammar Kadhafi din izolarea internaţională care i-a fost impusă, în schimbul abandonării de către Libia a programelor fostului dictator de înarmare nucleară şi chimică. El a fost criticat pentru eforturile de apropiere faţă de acest stat bogat în petrol, în cadrul cărora a participat inclusiv la o reuniune cu Kadhafi într-o tabără de corturi, în deşert, în 2004. În timpul premierului David Cameron, Marea Britanie a participat la o intervenţie militară coordonată de NATO, în 2011, care a condus la înlăturarea de la putere şi apoi la uciderea fostului dictator libian de către luptători rebeli.
De atunci, Libia se află în haos. Miliţii rivale luptă între ele pentru preluarea controlului asupra ţării, iar extremiştii afiliaţi grupării Statul Islamic (SI) sunt tot mai puternici. Blair a declarat, într-o audiere în Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului, că, fără acordul cu Muammar Kadhafi, SI ar fi avut acum acces la armament chimic. "Dacă am mai fi avut şi astăzi reziduurile acestui program de înarmare chimică în Libia, având în vedere situaţia din prezent în Libia şi prezenţa ISIS (unul dintre acronimele SI) acolo, ar fi existat un risc real chiar acum", a apreciat el.
Blair - a cărui decizie de a se alătura invaziei Irakului în 2003 este în continuare extrem de nepopulară în Marea Britanie - nu îl critică însă pe Cameron pentru intervenţia în Libia, în pofida rezultatului dezastruos al acesteia.
El a apreciat că nu ar fi fost în mod necesar mai bine dacă Muammar Kadhafi "ar fi încercat să se cramponeze de putere, iar alţii ar fi încercat să-l îndepărteze". "Vă puteţi uita, oricum, la situaţia din prezent a Siriei, unde nu am intervenit, şi puteţi spune dacă este mai rău", a comentat fostul premier britanic.