Tony Blair implicat în campania electorală a DNA împotriva lui Ponta?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Control judiciar contestat

Tony Blair implicat în campania electorală a DNA împotriva lui Ponta?

Justiție 06 Septembrie 2016 / 16:47 1004 accesări

Fostul premier Victor Ponta a devenit un obişnuit al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Nu ştim cum s-a ajuns, în România, ca mulţi dintre politicieni să calce mai des pragul DNA decât pe cel al restaurantelor, dar aceasta pare a fi realitatea. Plecând de la general către particular, unul dintre aceşti politicieni este Victor Ponta, fost premier. El a fost invitat marţi la DNA Ploieşti, unde a fost audiat în calitate de suspect într-un nou dosar. "Decizia procurorilor a fost următoarea: „să nu fac declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați”. Această măsură o voi contesta mâine în fața judecătorilor de la ÎCCJ! După decizia ÎCCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere și să îmi demonstrez nevinovăția!", a scris Ponta marți pe Facebook.

Ulterior părăsirii sediului celei mai importante instituţii din România (înglobează toate elementele pentru a susţine această titulatură, de la birocraţie la procurori, de la teama în faţa necunoscutului - „nu ştiu” - la credinţă - „cred că cutărică e de vină” etc.), fostul premier a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA pe o durată de 60 de zile, acesta fiind suspectat de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

TEXT DE ORDONANŢĂ

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", se arată în ordonanța procurorilor.

Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri este Sebastian Ghiță, care a și câștigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. El a recunoscut, marți dimineața, în timp ce se afla la un termen la ICCJ, că a fost chemat la rândul său la DNA Ploiești. Cât privește personalitatea care beneficia de notorietate internațională, este vorba despre fostul premier britanic Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012. "Din ce am înţeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul UK la Bucureşti, Tony Blair, Mihai-Răzvan Ungureanu şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Blair. Cred că cei de la DNA Ploieşti investighează problema Tony Blair. Nu ştiu exact toate acuzaţiile. Nu am vreo aşteptare, dar, după cum i-am văzut pe dânşii la unitatea de elită că fac dosare, sper să nu ajungem să ne întrebe de întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta şi Obama şi Blair. Sunt prolifici cei de la Ploieşti. Nu cred că este vorba de nicio corupţie. Cred că sunt foarte restrictivi astăzi în ceea ce priveşte modul în care vedem activităţile noastre. Dacă orice lucru din viaţă îl interpretăm precum corupţie, atunci vom avea dosare. Mâine, poimâine şi o vânzare de casă, de maşină, cu un mic denunţ aranjat poate deveni o corupţie care ucide", a declarat Sebastian Ghiţă, la ICCJ.

Procurorii au o interpretare interesantă asupra acestui subiect: pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, "s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi". În acest scop, arată procurorii în ordonanță, Victor Ponta împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse: "În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conveniență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova".

TĂRICEANU: “SE ÎNCEARCĂ ÎNDEPĂRTAREA UNOR LIDERI INFLUENŢI DIN CURSA ELECTORALĂ”

Co-preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, marţi, că nu doreşte să comenteze noile acuzaţii pe care DNA i le aduce lui Victor Ponta, dar că se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenţi, pe modelul de la alegerile locale, când a avut loc o intervenţie în forţă care a îndepărtat mulţi candidaţi din cursa electorală. ”În preajma campaniilor electorale, am văzut la alegerile locale ce s-a întâmplat, o intervenţie în forţă care a îndepărtat mulţi candidaţi. Se pare că începutul campaniei electorale pentru parlamentare reia acelaşi clişeu ca la locale, şi anume se încearcă îndepărtarea unor lideri politici influenţi prin acuzaţii care, după aceea, dacă sunt fondate sau nu, nici nu mai contează. Important este ca ei să fie scoşi din cursă şi cred că acesta este cazul lui Victor Ponta”, a explicat Tăriceanu. Co-preşedintele ALDE a menţionat că adversarii lui Victor Ponta ar beneficia de scoaterea acestuia din cursa electorală.

PONTA, PRIMUL PREMIER POST-DECEMBRIST TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎN TIMPUL MANDATULUI

Nu este prima oară când fostul premier şi Sebastian Ghiţă apar, umăr la umăr, în faţa procurorilor. În dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru opt infracţiuni, apare şi Ponta, alături de procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Un alt dosar pentru care Ponta a ajuns să calce pragul DNA, citat fiind ca martor, este cel în care cumnatul său Iulian Herţanu a fost trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

Cel mai răsunător dosar este însă cel intitulat de presă "Turceni - Rovinari", în care Ponta a fost trimis în judecată alături de senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).



12