Premierul britanic, Tony Blair, le-a cerut sîmbătă membrilor Partidului Laburist să înceteze atacurile personale, la cîteva zile după ce a fost obligat să anunţe că se va retrage de la guvernare în decurs de un an. Blair a recunoscut că această săptămînă a fost un dezastru şi le-a cerut eventualilor săi succesori să nu se mai atace între ei. Opt membri ai Partidului Laburist au demisionat din funcţii guvernamentale, săptămîna trecută, pentru a protesta faţă de Blair. Premierul a declarat că se va retrage într-un an, fără a menţiona însă o dată exactă.
În discursul său, Tony Blair a sugerat că şi-ar dori un armistiţiu cu posibilul său succesor, Gordon Brown, descriind proiectul său de a aduce partidul către centru ca pe o realizarea a lui şi a lui Brown. "Nu există divergenţe ideologice în cadrul Partidului Laburist", a insistat el. Dar un sondaj de opinie publicat de cotidianul "The Independent" arată că majoritatea alegătorilor consideră că Partidul Laburist este mult mai divizat decît cel conservator din perioada 1997, cînd a cedat puterea lui Tony Blair, după 18 ani de guvernare. Blair şi Brown au condus Partidul Laburist împreună, după ce ministrul de Finanţe a fost de acord să îl susţină pe premier la alegerile din 1994, pentru preşedinţia formaţiunii, primind asigurarea tacită că Blair îi va întoarce favoarea.
Cîinii latră...
În ciuda problemelor de acasă, Tony Blair este preocupat de crizele internaţionale şi speră să relanseze dialogul în Orientul Mijlociu. Aflat într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, premierul britanic a anunţat, la capătul unei întîlniri cu premierul israelian, Ehud Olmert, că acesta este gata să îl întîlnească pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas. Ehud Olmert a precizat că prioritatea guvernului său o constituie eliberarea caporalului israelian, Gilad Shalit, răpit de militanţii palestinieni, la 25 iunie.
Premierul Blair efectuează acest turneu cu scopul relansării procesului de pace în Orientul Mijlociu. Tensiunile din regiune s-au declanşat încă din anul 2000, odată cu izbucnirea celei de-a doua Intifade palestiniene. Şeful Guvernului britanic s-a întîlnit, ieri, la Ramallah, în Cisiordania, cu Mahmud Abbas, dar nu şi cu premierul Ismail Haniyeh. Şeful Guvernului palestinian a criticat politica lui Blair în Orientul Mijlociu, pentru sprijinirea Israelului. Londra susţine boicoitul parţial al Occidentului împotriva Guvernului palestinian dominat de gruparea Hamas, care nu recunoaşte legitimitatea statului evreu. Instituirea acestui embargo nu a permis achitarea salariilor celor peste 160.000 de funcţionari palestinieni.
Pe de altă parte, la Tel Aviv a avut loc o demonstraţie de amploare împotriva Guvernului israelian, acuzat de o proastă gestionare a războiului din Liban. Protestatarii s-au plîns de faptul că armata nu a fost bine pregătită pentru a înfrunta gherilele şiite Hezbollah, iar civilii nu au fost protejaţi de atacurile cu rachete lansate de această grupare libaneză.