Unele alimente, inclusiv fructe, care par 'inofensive', sunt în realitate bogate în calorii, iar consumul lor trebuie ținut sub control. Ziarul ABC prezintă o listă cu 10 alimente ce trebuie consumate cu precauție.
1. Bananele — O banană are aproape 150 de calorii la fiecare 100 de grame. Deși se crede că este un fruct tropical cu număr mic de calorii, nu este așa. Aportul caloric este superior față de cel al unui măr sau unei portocale care cântăresc în medie 250 g. Acest fruct dulce și delicios este sățios și important în alimentație datorită conținutului înalt de fibre și de carbohidrați, este, de asemenea, bogat în vitaminele C și B6 și în minerale esențiale (potasiu și acid folic) și este un aliment indispensabil în orice dietă, precum și în tratarea diabetului. Este de asemenea un complement perfect pentru persoanele care fac exerciții fizice, precum sportivii.
2. Avocado — Deși pare o legumă, avocado este de fapt un fruct cu un conținut înalt de uleiuri, grăsimi și calorii. Totuși nu trebuie eliminat din regimul nostru pentru că are proprietăți antioxidante, este bogat în grăsime vegetală și în vitaminele E, A, B1, B2, B3, acizi grași, proteine și minerale. Avocado este unul dintre fructele cu cel mai mic conținut de zahăr, de aceea se folosește ca ingredient în salate și poate fi consumat chiar și de diabetici. Are însă și un mare conținut de grăsimi, pasta care se pregătește din pulpă purtând denumirea 'untul verde'.
3. Maioneza — Este un amestec de materii grase (ulei și ou) cu proteine de origine animală (gălbenuș) care poate fi dăunător persoanelor care au probleme cu colesterolul. O linguriță de maioneză are 110 calorii (ceea ce înseamnă 700 de calorii la 100 de grame). Este nevoie de o plimbare de jumătate de oră în pas alert pentru a arde o linguriță de maioneză.
4. Caviarul — Este un produs elaborat pe baza icrelor de sturion. Sturionii din Marea Caspică produc caviarul de cea mai bună calitate și cel mai scump. Un borcănel de caviar rusesc sau iranian poate ajunge la cifre astronomice. Cantitatea de calorii a caviarului este de 450 la fiecare 100 de grame, ceea ce reprezintă 9% din cantitatea zilnică recomandată. Este însă vorba de un aliment pe care îl consumăm ocazional, în general la mese festive și în cantități mici.
5. Musli — Deși aparența sa pură și naturală ne poate face să credem că este un aliment mai ușor decât cerealele obișnuite, un bol de musli cu lapte are tot atâtea calorii cât o cereală obișnuită cu conținut mare de zahăr. Cu cât este mai densă o cereală cu atât este mai calorică, iar musli face parte din această categorie. Ca și alte cereale, conține între 300 și 400 de calorii la 100 de grame. Deși este la fel de caloric ca orice altă cereală, musli este însă mai sănătos.
6. Măslinele negre — Măslinele negre au mai multe calorii decât cele verzi, pentru că în procesul de maturare nivelul grăsimilor crește, în paralel cu o scădere a aportului nutrițional benefic. Aportul lor caloric este semnificativ: 132 de calorii la fiecare 100 de grame pentru măslinele verzi, comparativ cu 350 de calorii pentru cele negre.
7. Fructele uscate — Cu o medie de 500 de kcal/100 g., fructele uscate au un mare aport caloric și de carbohidrați și se recomandă mai ales persoanelor care fac eforturi fizice prelungite dar sunt interzise în dietele hipocalorice, chiar dacă o mână de fructe uscate diminuează senzația de foame și stimulează formarea hormonilor de sațietate ce controlează apetitul. Sunt bogate însă în fibre și consumul lor stimulează tranzitul rapid al alimentelor prin intestin. Fibra lor întârzie absorbția zahărului, astfel încât energia produsă durează mai mult timp și fără să fie transformată în grăsimi. În cantități mici au proprietăți benefice în reducerea colesterolului (datorită acizilor omega 3) și se recomandă pentru cei care fac efort intelectual (datorită fosforului). Conțin de asemenea vitamina E cu proprietăți antioxidante, vitamina B și săruri minerale ca fosfor, magneziu, cupru, fier etc...
8. Gin-tonic — Ca orice băutură alcoolică, deși pare răcoritoare și 'ușoară', îngrașă. În acest cocteil intră ingrediente cu un considerabil aport caloric: circa 180-200 de calorii la un pahar de 200 ml. Oricât de ciudat ar părea, nu ginul îngrașă ci apa tonică, care, deși pare amară, conține mult zahăr pe care fabricantul îl introduce tocmai pentru a diminua gustul amărui. Pentru a arde un gin-tonic este nevoie de 15 minute de exerciții cardio intense. Un singur pahar nu este periculos, însă patru pahare băute într-o seară au un aport caloric de 800 de calorii.
9. Vinul roșu — Potrivit Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF), un pahar de vin roșu conține în medie 177 calorii, ceea ce echivalează cu doi biscuiți cu ciocolată. Alcoolul afectează caloriile vinului, mai mult decât zahărul, care este alimentul cel mai caloric dintre toate — cu 10% din caloriile pe care le consumăm și are de două ori mai mulți carbohidrați decât zahărul. Pe de altă parte, chiar și în doze moderate, vinul roșu stimulează apetitul.
10. Biscuiții sărați — Sunt cel mai mare pericol pentru orice regim alimentar. Prin dimensiunea lor pot părea inofensivi, dar sunt un aliment foarte caloric și bogat în sare: 411 kcal la 100 de grame. Aportul energetic la o 100 de grame de biscuiți sărați este de 15% din cantitatea zilnică recomandată de calorii de care are nevoie un adult cu vârstă medie și care desfășoară o activitate fizică moderată. Pe de altă parte, biscuiții sărați conțin carbohidrați rafinați, care oferă puține minerale și vitamine iar dimensiunea lor și faptul că îi putem lua oriunde cu noi îi transformă într-un 'viciu' deloc sănătos.