O PRIMĂVARĂ CU PROBLEME Anumite zone din Europa Centrală şi de Est, paralizate de ninsorile abundente, s-ar putea confrunta cu noi probleme şi alte victime din cauza inundaţiilor ca urmare a topirii zăpezilor din primăvară, a avertizat, ieri, Agenţia ONU pentru reducerea riscului de dezastre (UNISDR). Temperaturile în Bulgaria şi România ar urma să crească între opt şi zece grade Celsius în următoarele zece zile, rupând gheaţa de-a lungul Dunării. „În timp ce mii de oameni rămân înzăpeziţi din Serbia până în Bulgaria, există semne de alarmă că inundaţii devastatoare vor provoca pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri economice”, a declarat Margareta Wahlstroem, reprezentantul special al UNISDR.
Construcţii fără o infrastructură adecvată în cazul inundaţiilor, cum ar fi baraje şi diguri, vor fi afectate în mod special. Recentele căderi abundente de zăpadă şi valul de frig care a lovit diverse zone ale Europei au provocat moartea a peste 600 de persoane. Din cauza condiţiilor meteo extreme comunităţi întregi au fost private de transport, şcoli, spitale şi energie electrică. “Este momentul acum ca autorităţile din ţările vizate de starea de alertă, Crucea Roşie, platformele naţionale de reducere a riscului de dezastre, precum şi autorităţile pentru protecţie civilă să facă planuri pentru a se asigura că nu vor exista pierderi de vieţi omeneşti în inundaţiile care vor veni”, a declarat Denis McClean, purtătorul de cuvânt al organismului ONU. Comisia Europeană a instituit Sistemul European de Alertă în caz de Inundaţii (EFAS), după inundaţiile de pe Elba şi Dunăre din vara anului 2002. UNISDR a estimat că topirile de zăpadă care vor urma vor supune la cel mai important test de până acum acest sistem.
BANI PENTRU RECONSTRUCŢIE Bulgaria are nevoie de nu mai puţin de 75 - 80 de milioane de leva, echivalentul a 37-40 de milioane de euro pentru a face faţă efectelor inundaţiilor care au afectat sud-estul ţării în urmă cu două săptămâni, a estimat ministrul pentru Fonduri Europene, Tomislav Doncev. Acesta a vizitat oraşul Haskovo din zona afectată, luni, când s-a întâlnit cu autorităţile locale pentru a discuta opţiunile disponibile pentru folosirea de fonduri europene pentru reconstrucţie. Ministrul a avertizat că primirea de fonduri pentru a acoperi pagubele provocate de inundaţii nu va fi uşoară. O parte din bani poate proveni din Programul operaţional pentru dezvoltare rurală, iar o altă parte din Programul operaţional sectorial de Mediu.
Topirea zăpezii a făcut şi o victimă colaterală. Un bărbat a fost rănit grav de un ţurţure care a căzut de pe o clădire din centrul capitalei bulgare, Sofia. Medicii de la spitalul de urgenţă Pirogov din Sofia încearcă în prezent să salveze viaţa bărbatului de 38 de ani. Victima prezintă fractură de craniu, contuzie şi hemoragie internă, iar următoarele trei zile sunt critice pentru supravieţuirea sa.