Cel mai recent studiu realizat de KPMG privind Indicele de Adaptabilitate la Schimbare subliniază impactul pe care creșterea favorabilă incluziunii și inegalitatea de venit îl au asupra capacității de a reacționa la schimbare. KPMG International a publicat recent studiul său privind Indicele de Adaptabilitate la Schimbare 2015 (Change Readiness Index - CRI), în care 127 de țări (inclusiv România) au fost evaluate în funcție de capacitatea de a se pregăti și a răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamități naturale și șocuri economice și politice până la tendințe pe termen lung, ca de exemplu evoluția demografică și noile tehnologii. Elaborat în parteneriat cu Oxford Economics, CRI este singurul studiu global de acest tip, conceput pentru a fi utilizat atât de sectorul public, cât și de cel privat pentru o mai bună fundamentare a deciziilor politice și investiționale. Publicarea CRI are loc într-un moment în care statele membre ONU se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în luna septembrie, care vor sta la baza elaborării politicilor în următorii 15 ani.
Studiul CRI 2015 oferă informații unice și, în unele cazuri, neașteptate în legătură cu țări mai mici, mai puțin bogate și cu resurse mai reduse, care deseori depășesc economiile mai mari în adoptarea măsurilor esențiale de adaptare la schimbare. “Studiul CRI arată că nu există principii absolute atunci când este vorba de adaptabilitate la schimbare,” spune Șerban Toader, Senior Partner KPMG în România. “Bunăstarea unei țări este cu siguranță un factor major, dar multe țări compensează lipsa de prosperitate cu o guvernanță robustă, o bază socială solidă și un mediu de afaceri pozitiv. O tendință relevantă care reiese din studiul CRI de anul acesta este că țările care au obținut un punctaj mai mare pentru economii favorabile incluziunii tind să aibă un indice de adaptabilitate mai bun, în timp ce, dimpotrivă, inegalitatea de venituri tinde să fie asociată cu un nivel redus de adaptabilitate la schimbare”, observă Toader.
De fapt, cele nouă țări cu cel mai mare punctaj pentru o economie favorabilă incluziunii ocupă primele 15 locuri ale Indicelui de adaptabilitate la schimbare. Mesajul este foarte clar, și anume că politicile care promovează creșterea favorabilă incluziunii pot ajuta țările să fie mai bine pregătite pentru a gestiona schimbările inevitabile.
TOP
Studiul CRI a fost extins de la 90 de țări incluse în clasamentul din 2013 la 127 țări în 2015. În 2015, Singapore s-a clasat, ca și în anul 2013, pe primul loc, în timp ce țările nord și vest-europene au dominat în primele 20 de locuri din top. Ţările sunt: Singapore, Elveția, Hong Kong, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Qatar, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Germania, Marea Britanie, Canada, Japonia, Australia, Austria, Belgia, Chile, Statele Unite.
Resurse suplimentare alături de profiluri interactive de țară, ce permit comparații între națiuni, regiuni și nivelul veniturilor, sunt disponibile online la kpmg.com/changereadiness.