Tot ce trebuie să ştiţi despre Bobotează!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pregătiri la Constanța. Tinerii se vor arunca în apele mării, credincioșii vor primi apă sfințită

Tot ce trebuie să ştiţi despre Bobotează!

Social 04 Ianuarie 2016 / 15:54 2825 accesări

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Aneta Baciu, voluntar

Aneta Baciu, voluntar

Pregătirile pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului (6 ianuarie) sunt în toi la Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța. Încă de pe 29 decembrie 2015, zeci de voluntari au început să eticheteze sticlele pentru apă sfințită (aghiasmă mare), care vor fi împărțite credincioșilor miercuri, 6 ianuarie, de Bobotează. Voluntari ai Arhiepiscopiei Tomisului, elevi de la seminarul teologic și angajați ai Arhiepiscopiei au lucrat aproape neîntrerupt, de dimineață și până seara târziu, timp de 6 zile, până ce au etichetat toate cele 150.000 de pet-uri. Sunt cu 20.000 mai multe sticle decât anul trecut, mai ales că sunt așteptate să vină la tradiționala procesiune de pe faleza Cazinoului peste 10.000 de persoane. ”Arhiepiscopia s-a pregătit anul acesta mai bine decât în alți ani, cu o cantitate mai mare de sticle de aghiasmă. Noi sperăm ca Boboteaza să ne aducă multă bucurie, entuziasm și sfințenie, pentru că ea ne ajută să parcurgem anul cu pace, bucurie și binecuvântare”, a declarat Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sticlele se aşază lângă Cazino, în forma crucii Sfântului Andrei, şi de acolo vor fi distribuite după sfinţirea apei, în ziua de Bobotează.

BOBOTEAZA LA MALUL MĂRII Marți, 5 ianuarie, începând cu ora 5.45, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iarde la ora 8.00,Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în cele 150.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni. Tot pe 5 ianuarie, la ora 9.00 se va începe umplerea sticlelor cu apă sfințită, cu ajutorul reprezentanților armatei, elevilor și credincioșilor. ”E o jertfă plăcută și necesară pentru a oferi constănțenilor o Bobotează plină de daruri, daruri care se găsesc mai ales în apa sfințită”, a explicat ÎPS Teodosie. În jurulorei 10.00,ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sf. Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și va rosti un cuvânt de învățătură. Laora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului se va afla la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici, IPS Teodosie, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.

CARE CU CAI, BOI ȘI MĂGARI - PE STRĂZILE ORAȘULUI Miercuri, 6 ianuarie, începând cuora 8.45, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. De laora 11.45se va porni în tradiționala procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul slujbei, arhiepiscopul va ieși cu o șalupă în larg, iar apoi va arunca 3 cruci în apele mării. ”Cei care vor găsi crucile vor primi iconițe, calendare și o sumă simbolică de bani”, potrivit ierarhului. După slujbă, care tradiționale trase de cai, boi și măgari, cu butoaie cu apă sfințită, vor pleca pe principalele bulevarde ale municipiului - Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I.C. Brătianu. De laora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu. Seara, începând cuora 17.00, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2). Joi, 7 ianuarie, de Sf. Ioan Botezătorul, începând cu ora8.30,ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii.

TRADIȚII DE BOBOTEAZĂ

Dincolo de semnificația religioasă, le amintim fetelor nemăritate că marți noapte trebuie să își pună busuioc sub pernă și să își lege pe inelar un fir roșu de mătase, pentru a-și visa ursitul. Totodată, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, ei vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

CE SEMNIFICAȚIE ARE BOBOTEAZA?

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului în calendarul creştin-ortodox. Este momentul în care credincioşii comemorează botezul lui Iisus în apa Iordanului.Inițial, slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botezul Domnului.

Unii voluntari participă la operațiunea de etichetare încă din 2002, atunci când a pornit tradiția la Constanța. Printre cei care ajută de ceva vreme la pregătirile pentru cea mai importantă sărbătoare creştină de la început de an s-a aflat și Aneta Baciu.”Am venit încă de la început și voi lucra până ce nu vor mai fi sticle de etichetat. Noi suntem cei care luăm aghiasma aflată în sticlele pe care le pregătim, așa că venim cu plăcere”, a precizat femeia.Reprezentanții Arhiepiscopiei le-au asigurat voluntarilor mese calde, cafea și ceai.



12