Tot ce trebuie să știm despre o boală de sezon care poate fi mortală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tot ce trebuie să știm despre o boală de sezon care poate fi mortală!

Sănătate 11 Iulie 2015 / 00:00 3026 accesări

Medicii fac cunoscute o serie de informații despre toxiinfecțiile alimentare (TIA), boli de vară care ne pot da peste cap concediile și, mai grav, dacă nu mergem la spital în timp util ne pot omorî cu zile. TIA sunt boli care apar sporadic, dar mai ales în epidemii, în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora. ”Debutează brutal, alarmant, cu febră, diaree, vărsături și stare generală alterată. TIA sunt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ ș.a.). Epidemia de TIA este rezultatul infectării în masă a unui grup de oameni care au consumat același aliment contaminat”, a explicat, într-un comunicat, masterul european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, care adaugă că temperaturile ridicate favorizează multiplicarea germenilor și infecțiile.

ALIMENTE FRECVENT CONTAMINATE Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt: carnea și produsele din carne (conserve); peștele; laptele și produsele lactate (frișcă, smântână, brânză, iaurt ș.a.); ouăle (mai ales cele de rață, cele depozitate incorect); preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, înghețată, cremă, maioneză, piureuri ș.a.). ”Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecție cu stafilococ. Examenul medical periodic este obligatoriu pentru acești angajați”, potrivit dr. Popescu. Așa că responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. ”Purtătorii nazali de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele și produsele lactate”, atrage atenția dr. Popescu.

TIA SUNT MAI GRAVE LA VÂRSTE MICI ȘI LA VÂRSTNICI

           

DACĂ S-A PRODUS CONTAMINAREA Dacă totuși contaminarea s-a produs, în funcție de vârstă, organism, cantitatea de germeni (doza) cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6 - 48 ore de la ingestia alimentului contaminat, explică masterul european. Astfel, apar: stare de rău general, dureri de cap, greață, vărsături, diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozități, fetide, +/- sânge, +/- febră, semne de deshidratare). La apariția primelor manifestări TIA, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la medic, pentru că formele foarte severe pot produce moartea. Pentru a preveni TIA, igiena personală este esențială. Pe litoralul românesc, în anii trecuți erau semnalate numeroase focare de TIA, zeci de persoane necesitând îngrijirea pe patul de spital, starea lor de sănătate fiind alterată. Anul trecut, în schimb, medicii nu s-au mai confruntat cu niciun focar de TIA de amploare. Pesemne că oamenii au început să înțeleagă și să aplice măsurile de protecție. O boală la fel de periculoasă este cea diareică acută. Mai multe despre ea, în ediția viitoare.



12