Este sezonul afecțiunilor respiratorii, iar medicii au început deja să se confrunte cu un număr tot mai mare de bolnavi. Chiar dacă, de regulă, acestea se pot trata fără probleme și în ambulator, fie la sfatul medicilor, fie al farmaciștilor, sunt însă și cazuri când bolile de sezon necesită îngrijire pe patul de spital. 11 constănțeni au fost diagnosticați, între 30 noiembrie și 6 decembrie, cu afecțiuni respiratorii, în serviciul de boli infecțioase al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Din aceștia, 5 au fost spitalizați.
PREVENIREA... Într-una din edițiile trecute, arătam că prevenirea infecțiilor respiratorii și a îmbolnăvirilor în general nu se face într-o zi sau într-o săptămână, potrivit dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. ”Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viață. Infecțiile respiratorii (cu transmitere respiratorie, aeriană) sunt mai frecvente în sezonul rece, la variațiile frecvente și bruște de temperatură, ca urmare a conjugării unor factori favorizanți”, explica medicul, citat într-un comunicat al DSPJ. Grupele de vârstă mai vulnerabile sunt cele extreme (copiii și vârstnicii), fără să însemne că cele de vârstă intermediară sunt excluse. Medicul spune că trebuie să purtăm îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate sezonului, să acoperim capul, mâinile, picioarele și zona gâtului; să bem ceaiuri călduțe din plante, să introducem în alimentație produsele stupului (mierea este interzisă la copiii de 0 - 1 an); să facem mișcare adecvată vârstei; să îmbogățim alimentația cu legume crude și fructe (5 porții/zi); să ne vaccinăm. ”În cazul în care ne-am îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluție, alături de tratamentul prescris de medicul de familie (dacă nu sunt complicații: repaus, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii -, ceaiuri călduțe, simptomatice)”, spune dr. Popescu.
Peste 80.000 de persoane s-au îmbolnăvit de infecţii respiratorii acute la începutul lunii, la nivel naţional, cu 2% mai multe decât în acelaşi interval din 2014, totodată fiind confirmat şi primul caz de gripă, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.