Tot mai multe fete la unităţile de învăţămînt militare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Admiteri 2009:

Tot mai multe fete la unităţile de învăţămînt militare

Justiție 28 Martie 2009 / 00:00 844 accesări

La Centrul Militar Zonal (CMZ) Constanţa continuă, în această perioadă, campania de consiliere a tinerilor care doresc să urmeze o carieră militară. Concomitent cu înscrierile pentru meseria de soldaţi gradaţi voluntari, constănţenii care doresc să urmeze cursurile unei instituţii militare de învăţămînt sunt îndrumaţi de cadrele militare ale CMZ cu privire la paşii de urmat pentru întocmirea dosarelor necesare concursului de admitere. Dacă pînă în urmă cu trei ani, locurile în instituţiile de învăţămînt militare erau ocupate doar de băieţi, în 2009 putem vorbi de o adevărată revoluţie sexuală în această privinţă, prin numărul tot mai mare, de la an la an, al fetelor care şi-au dat seama că armata română nu se mai susţine doar pe mituri. Comandantul CMZ Constanţa, cdor. dr. ing. Andrei Murineanu, menţionează că, pînă vineri, au fost luaţi în evidenţă 150 de tineri care au demarat întocmirea dosarelor pentru colegiile militare liceeale: “Din numărul total, 105 candidaţi au deja dosarele completate şi, în procent de 98%, aceştia au optat pentru Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, de la Breaza, judeţul Prahova, întrucît este cel mai aproape de Constanţa. Celelalte două licee sînt la Cîmpulung Moldovenesc şi la Alba-Iulia. Mai departe, dintre cei care şi-au completat dosarele, 73 sînt băieţi, iar 32 sînt fete”, a afirmat Andrei Murineanu. Acesta a adăugat, referitor la candidaţii şcolilor de maiştri militari, că în registrele Centrului şi-au manifestat interesul 36 de tineri, dintre care doar 13 au depus dosare, majoritatea pentru Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale din Constanţa. Au fost înregistrate 109 solicitări din partea celor care optează pentru o carieră de ofiţer în armată. Din această ultimă categorie şi-au completat dosarele 39 de tineri, dintre care şapte fete.

Filiera indirectă - încă sub semnul incertitudinii

Unul dintre aspectele în care armata română bate încă pasul pe loc între suratele din NATO este filiera indirectă, adică posibilitatea încadrării în sistemul militar a personalului care nu a urmat calea clasică a înregimentării prin absolvirea cursurilor vreunei unităţi de învăţămînt de specialitate. Întrucît situaţia este încă incertă la nivel de minister în privinţa numărului de locuri scoase la concurs şi chiar a posibilităţilor de încadrare prin filiera îndirectă pentru posturi de ofiţeri, la CMZ Constanţa, s-au luat în evidenţă doar 28 de tineri, dintre care 18 civili şi 10 soldaţi gradaţi voluntar. Trebuie menţionat că cei care doresc să devină ofiţeri prin această modalitate trebuie să aibă vîrsta de maximum 30 ani şi să fie licenţiaţi în cadrul unei instituţii de învăţămînt superior de lungă durată sau al uneia de scurtă durată, continuată cu absolvirea titlului de masterand. În ipoteza că aceste posturi vor fi deblocate cîndva, în sistem, cei care au fost luaţi în evidenţă vor urma un curs de patru luni la Sibiu, la Academia Forţelor Terestre, iar apoi vor fi distribuiţi, în fucţie de medie şi domiciliu, la unităţi. Pentru funcţia de subofiţeri, cdor. dr. ing. Andrei Murineanu declară că s-au înscris 65 de candidaţi din rîndul soldaţilor gradaţi voluntari.

CMZ Constanţa le stă la dispoziţie tinerilor interesaţi de meseria de soldat gradat voluntar în cadrul unei campanii de informare şi recrutare ce se desfăşoară între 2 martie şi 24 aprilie. Pînă vineri s-au înregistrat 508 de solicitanţi, dintre care şi-au depus dosarele 155.



12