Numărul produselor tradiţionale atestate a crescut cu 10%, în primele patru luni ale anului, ajungînd la circa 2.185, în principal datorită derogărilor de ordin sanitar-veterinar de care beneficiază producătorii acestora. „Prin atestarea produselor tradiţionale, aceştia obţin o derogare de la cîteva norme sanitar-veterinare. În plus, aceştia pot să îşi vîndă produsele şi în afara judeţului de unde provin ei, altfel neavînd acest drept”, a declarat directorul general al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER), Lucia Romanescu. Potrivit acesteia, la sfîrşitul anului trecut, erau înregistrare circa 1.970 de produse tradiţionale. Aceasta a adăugat că au început să fie înregistrate produse tradiţionale şi din zonele din ţară care nu aveau niciun produs atestat la sfîrşitul lui 2008. “Au apărut produse atestate şi în zonele albe ale ţării, unde nu erau pînă acum, adică Teleorman, Călărăşi, Constanţa. În aceste judeţe nu fusese niciun produs înregistrat. Cele peste 200 de produse tradiţionale atestate în ultimele 4-5 luni, sînt, în principal, produse în Satu-Mare, Alba, Argeş, Sibiu”, a afirmat directorul ONPTER. Lucia Romanescu a adăugat, că, în general, ponderea produselor atestate este de 35% din sectorul de lactate, 25% din carne, 25% din pîine şi 10% alcoolice şi cîteva procente conserve, borş, zacuscă. “Ne propunem ca în zonele unde nu e atestat nimic, din ignoranţă, lipsă de informare sau reavoinţă, să informăm şi să se ateste şi de acolo produse. Aici avem judeţe cu potenţial precum Tulcea, Timiş, Caraş, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, de unde ar putea fi atestate multe produse tradiţionale”, a mai spus Lucia Romanescu.