Tot mai mulţi constănţeni, depistaţi cu anemie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Sânge nou pentru omenire”. Respinşi la donare

Tot mai mulţi constănţeni, depistaţi cu anemie

Eveniment 15 Iunie 2010 / 00:00 913 accesări

Ieri, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanţa a fost luat cu asalt de zeci de persoane, toate venind să doneze. Mai mulţi membri ai clubului „Isis” din cadrul maternităţii „Isis” Constanţa au donat tocmai pentru a da un exemplu comunităţii locale. „Am donat în primul rând pentru a arăta semenilor cât de importantă este donarea. Cu sângele donat se pot salva trei vieţi”, a declarat coordonatorul Maternităţii „Isis”, dr. Mohamed Zaher, stabilit de 18 ani în România. În această săptămână, medicul se aşteaptă la o prezenţă cât mai numeroasă a donatorilor de sânge, campania derulându-se şi în următoarea perioadă. „Înainte de Ziua donatorului de sânge am încercat pe cât posibil să promovăm donarea, am împărţit mii de materiale informative în marile magazine din Constanţa, în obiectivele cele mai populate pentru a avea acces la informare cât mai multe persoane”, a mai adăugat dr. Zaher.

CIFRĂ CONSTANTĂ. Directorul coordonator al CRTS, dr. Alina Dobrotă, a declarat că cifra donatorilor de sânge este aprox. constantă, existând însă şi perioade când numărul donatorilor a înregistrat scăderi. „Probabil că oamenilor le este teamă să nu-şi piardă locurile de muncă, şi asta pentru că, în ziua donării, în mod normal, potrivit legii, angajatorii trebuie să dea liber angajaţilor”, a declarat directorul coordonator. Ea spune că, aproape zilnic, la CRTS ajung circa 50 de persoane. „Pentru a avea stocurile echilibrate avem nevoie de cel puţin 40 de persoane pe zi”, spune medicul director, care a adăugat că, în medie, 15% dintre donatori sunt respinşi la donare pentru că sunt depistaţi cu diferite afecţiuni, predominând sindromul anemic.

ACT RESPONSABIL. 14 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge deoarece la această dată s-a născut Karl Landsteiner - laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, cel care a descoperit sistemul grupelor de sânge: 0, A, B, AB. Tema acestui an este „Sânge nou pentru omenire”. Sărbătoarea este dedicată donatorului şi îşi propune să sensibilizeze şi restul populaţiei asupra necesităţii donării de sânge. ”La o singură donare se prelevează aproape o jumătate de litru de sânge, prea puţin ca să-l afecteze pe donator”, a declarat şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu.

MILIOANE DE PERSOANE DIN ÎNTREAGA LUME ÎŞI DATOREAZĂ VIAŢA UNOR OAMENI PE CARE NU ÎI VOR CUNOAŞTE NICIODATĂ, SEMENI DE-AI LOR CARE ŞI-AU DONAT SÂNGELE ÎN MOD BENEVOL ŞI FĂRĂ A AŞTEPTA VREO RĂSPLATĂ

Donarea de sânge este un act responsabil, umanitar şi cu o puternică încărcătură civică. Aproximativ 1,7% din populaţia României donează sânge, comparativ cu media europeană de 5%. Transplantul hepatic, cardiac, protezarea de şold, accidentele şi hemoragiile interne sunt doar câteva dintre intervenţiile care necesită transfuzii de sânge. La fel, boli precum leucemiile sau talasemiile, în cazul cărora cererea de sânge este constantă, pe timp îndelungat, a mai explicat medicul.

CONDIŢII. Pentru a dona trebuie să avem 18 ani, o greutate de peste 60 kg şi tensiunea arterială în limite normale. Donarea este însă contraindicată bolnavilor cu diabet, celor cu afecţiuni cardiovasculare, cu boli de piele, celor care au suferit de hepatită, sifilis, TBC şi celor care au făcut operaţie pentru ulcer ş.a. De asemenea, donarea nu este indicată femeilor însărcinate şi celor care alăptează. “În plus, au contraindicaţii la donarea de sânge persoanele care au făcut un tratament stomatologic în ultima jumătate de an sau care au avut contacte sexuale neprotejate cu parteneri noi în ultimele şase luni. Tulburările emoţionale, teama persistentă sau oboseala excesivă pot, de asemenea, contraindica recoltarea de sânge”, a mai spus medicul.



12