Pe fondul problemelor de recrutare generate de războaiele din Irak şi Afganistan, neonaziştii şi alţi adepţi ai doctrinei supremaţiei rasei albe au putut pătrunde în rîndurile armatei americane, apreciază Southern Poverty Law Center, un institut ce depistează şi analizează activităţile rasiste din Statele Unite. Studiul arată că mii de membri ai unor grupări ce promovează ura rasială au fost înrolaţi în armată, în special în cadrul trupelor terestre, sporind astfel ameninţarea teroristă pe teritoriul american.
Richard Cohen, directorul executiv al institutului, a cerut, într-o scrisoare adresată secretarului Apărării, Donald Rumsfeld, să creeze o unitate specială care să stabilească amploarea problemei şi să adopte o politică de "toleranţă zero" faţă de extremiştii rasişti din armată. "Armata are în vedere această problemă", a comentat purtătorul de cuvînt al Departamentului Apărării, întrebat despre acest subiect, adăugînd că "este sarcina comandanţilor să raporteze orice activitate ce contravine bunei ordini şi disciplinei".
Tinerii civili extremişti sînt încurajaţi de liderii acestor grupări să se înroleze pentru a avea acces la armament şi antrenamente şi a recruta, la rîndul lor, alţi membri ai trupelor armate. Anchetatorul Departamentului Apărării citat în raport afirmă că a identificat 320 de extremişti în ultimul an, dintre care numai doi au fost trecuţi în rezervă. Investigatorii au descoperit, de asemenea, o reţea formată din 57 de neonazişti înrolaţi în trupele terestre şi infanteria marină, staţionaţi în cinci baze militare de pe teritoriul american.
Armata Statelor Unite şi-a înăsprit atitudinea faţă de extremişti în anul 1996, după ce veteranul de război decorat, Timothy McVeigh, a detonat un camion-capcană ce a ucis 169 de persoane, în Oklahoma City. Trupele americane s-au confruntat însă, anul trecut, cu cea mai acută criză de personal şi cea mai scăzută rată de recrutare de la războiul din Vietnam.