Tot Mama Natură ne ajută să scăpăm de deşeurile de plastic: o omidă mănâncă pungi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tot Mama Natură ne ajută să scăpăm de deşeurile de plastic: o omidă mănâncă pungi

Ştiință 25 Aprilie 2017 / 17:10 3483 accesări

Oamenii de știință au descoperit că o omidă crescută în scopuri comerciale, ca momeală pentru pescuit, și care parazitează totodată stupii are capacitatea de a consuma polietilenă, unul dintre tipurile de plastic cele mai rezistente și mai des utilizate, informează Phys.org și BBC. Ea poate deveni astfel soluția biodegradabilă contra poluării prin plastic. Viermele de ceară, larva unei insecte comune, numită molia mare a cerii (găselnița), este un dăunător care afectează stupii de albine din Europa. În sălbăticie, viermii trăiesc ca paraziți în coloniile de albine după ce moliile cerii depun ouăle în stupi. Descoperirea recentă a fost făcută întâmplător, după ce cercetătoarea Federica Bertocchini, pasionată de apicultură, a îndepărtat larvele parazite din stupi și i-a depozitat temporar în pungi de cumpărături. După ce a observat că în recipientele cu viermi au apărut găuri, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (CSIC), Spania, a început un experiment alături de Paolo Bombelli și Christopher Howe de la Departamentul de biochimie al Universității Cambridge. În cadrul studiului controlat, circa o sută de viermi de ceară au fost expuși la o pungă de plastic obișnuită. După doar 40 de minute în aceasta au apărut găuri, iar după 12 ore s-a observat o reducere cu 92 mg a masei de plastic. Potrivit cercetătorilor, această rată de degradare este extrem de rapidă în comparație cu alte descoperiri recente. Una dintre acestea, realizată anul trecut, a identificat o bacterie capabilă să distrugă anumite tipuri de plastic la o rată de doar 0,13 mg pe zi. De acest proces este responsabilă o anumită enzimă, iar ''reproducerea ei pe scară largă folosind metode biotehnologice ar putea fi realizabilă'', după spusele lui Bombelli, autorul studiului publicat luni în jurnalul ''Current Biology''. ''Această descoperire ar putea fi un instrument important pentru a scăpa de deșeurile de pungi de polietilenă din zonele de deversare a deșeurilor și oceane'', a precizat cercetătorul.

Polietilena este intens utilizată pentru ambalare și constituie 40% din cererea totală de produse din plastic din Europa - unde până la 38% din plastic este aruncat în zonele de depozitare a deșeurilor. La nivel mondial, circa un trilion de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an.

Omizile mănâncă plasticul modificând totodată compoziția sa chimică, după cum a explicat Bombelli, care a precizat că următorul pas îl reprezintă identificarea procesului molecular care stă la baza acestei reacții pentru a izola enzima responsabilă de distrugerea plasticului.

Taguri articol


12