Toţi cei 33 de mineri chilieni au fost salvaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toţi cei 33 de mineri chilieni au fost salvaţi

Monden 15 Octombrie 2010 / 00:00 2612 accesări

Costuri enorme, pentru un miracol. Operaţiunea fără precedent de salvare a celor 33 de mineri chilieni care se aflau captivi în subteran de 69 de zile s-a încheiat ieri dimineaţă, în jurul orei 6.30 (ora României), după mai bine de 24 de ore de la lansare, prin aducerea la suprafaţă a ultimului salvator. Capsula Pheonix a străbătut pentru ultima oară cei 622 de metri ai tunelului special aducându-l la suprafaţă pe Manuel Gonzalez, membru al echipelor de salvare, ultima persoană care s-a aflat în refugiul subteran ce a servit drept casă celor 33 de mineri. Manuel Gonzalez, întâmpinat cu urale la ieşirea din capsulă, a revenit la suprafaţă după aproape 25 de ore, timp în care i-a ajutat şi i-a pregătit, împreună cu alţi cinci colegi, pe mineri. Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a estimat că operaţiunea de salvare a minerilor a costat între 10 şi 20 de milioane de dolari. Statul a suportat două treimi, iar restul a fost finanţat din donaţii private. ”Fiecare peso a meritat efortul, fiecare peso a fost bine cheltuit”, a declarat şeful statului chilian. Autorităţile au solicitat ajutorul a trei companii, pentru a fora puţuri de evacuare cu ajutorul a trei excavatoare şi au construit trei nacele în şantierele navale ale marinei. Şi preşedintele bolivian, Evo Morales, a venit să îşi salute compatriotul, Carlos Mamani, singurul cetăţean străin dintre cei 33. Acesta s-a întrebat cum îşi poate plăti ţara sa datoria pentru aceste mari eforturi.

Atenţie mediatică uriaşă. Pe cei 33 de mineri scoşi din adâncurile pământului îi aşteaptă, acum, lumina orbitoare a atenţiei mediatice mondiale, un gen de atenţie pe care nu l-au căutat niciodată. Vor simţi greutatea uriaşă a cererilor media şi a ofertelor de cărţi, filme şi producţii TV. Când oamenii obişnuiţi intră în luminile rampei, acest lucru poate fi stresant, iar modul în care vor trata acest aspect le poate grăbi sau leza recuperarea, susţin experţii. ”Singurul lucru pe care îl cer este să nu ne trataţi ca pe celebrităţi sau jurnalişti. Vreau să fiu tratat ca Mario Antonio Sepulveda Espinace minerul. Iubesc asta şi cred că, într-un fel sau altul, vreau să continui să lucrez”, a spus acesta. De exemplu, o invitaţie de a vizita casa lui Elvis Presley din Memphis îl aşteaptă acasă pe Edison Pena, unul dintre minerii chilieni salvaţi. Acesta este un fan înfocat al lui Elvis Presley şi i-a făcut pe colegii săi din subteran să cânte împreună cântecele Regelui Rock, pentru a mai trece timpul în aşteptarea salvării. A cerut chiar să-i fie trimise în subteran melodii cu Elvis şi făcea jogging zilnic prin tunelurile sigure din mină, ascultându-şi idolul. Edison Pena, al 12-lea miner scos din subteran, părea în formă şi exuberant.

Ar putea fi complicat pentru mineri să reintre în societate şi să regăsească normalitatea existenţei lor, când există atâta atenţie la nivel mondial. Faptul că minerii au supravieţuit ca grup este un punct pozitiv. Circa 8% dintre persoanele care au trecut printr-un eveniment tramatic suferă de stres posttraumatic. Toţi minerii au fost duşi la spitalul din Copiapo, fiind trataţi în două secţii în care este aproape întuneric, pentru ca oamenii să se poată obişnui cu lumina. Minerii sunt monitorizaţi pentru simptome ca retrăirea traumei şi coşmaruri. Unii sunt trataţi pentru probleme dentare şi oculare, iar doi mineri au probleme pulmonare, dar medicii sunt surprinşi de starea lor în general bună. Cel mai bătrân dintre ei, Mario Gomez, de 63 de ani, este tratat pentru pneumonie. În general, ar trebui să stea în spital 48 de ore.

Festivitate naţională. Se estimează că un miliard de persoane a urmărit acţiunea de salvare difuzată în direct de zeci de posturi din lumea întreagă. ”Cred că niciodată ochii lumii nu au fost atât de fixaţi pe Chile”, a apreciat preşedintele Pinera. În momentul scoaterii la suprafaţă a ultimului miner, Luis Urzua, liderul grupului, 33 de baloane în culorile naţionale chiliene au fost lansate spre cer, deasupra taberei Speranţa, unde apropiaţii minerilor veniseră cu sufletul la gură când aflaseră despre alunecarea de teren care le-a prins în capcană soţii, taţii, iubiţii la peste 600 de metri adâncime pe data de 5 august.

În capitala Santiago, la 800 de kilometri la sud, un concert de claxoane a răsunat pe străzi, pentru a saluta aducerea la suprafaţă a celui de-al 33-lea miner. Pe întreg teritoriul ţării s-a decretat zi nelucrătoare, pentru ca toată lumea să poată celebra miracolul din mina San Jose din deşertul Atacama. Operaţiunea de salvare din Chile a fost cel mai urmărit eveniment din desfăşurare şi pe Internet, pe toate motoarele de căutare, dar şi pe reţelele de socializare. Preşedintele Barack Obama, şeful statului brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, Guvernul francez şi mulţi alţii, între care Papa Benedict al XVI-lea şi fostul fotbalist Diego Maradona, au salutat această salvare emoţionantă.

Taguri articol


12