Toţi cei care au nevoie de transplant sunt trataţi ca pacienţi, nu după nume sau renume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj

Toţi cei care au nevoie de transplant sunt trataţi ca pacienţi, nu după nume sau renume

Sănătate 19 Septembrie 2013 / 00:00 2698 accesări

Ecourile scandalului de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, care i-a salvat viaţa lui Alexandru Arşinel, nu vor să se stingă. Ba dimpotrivă. Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Dan Luscalov, reiterează, într-o conferintă de presă, faptul că toţi pacienţii care se adresează ICUTR Cluj pentru transplant de rinichi sunt trataţi „ca pacienţi, nu în funcţie de numele şi renumele lor", singurul factor care decide rapiditatea transplantului fiind compatibilitatea. El a declarat că au fost multe cazuri de pacienţi care au fost supuşi unor operaţii de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare a ICUTR Cluj, pentru că s-au dovedit compatibili cu rinichiul primit. „Toţi cei care se adresează ICUTR Cluj sunt trataţi ca pacienţi, nu în funcţie de numele şi renumele lor, pacienţii fiind nevoiţi să respecte reguli şi etape pe care echipa de transplant le aplică tuturor. Oricât ar fi de mare dorinţa unor pacienţi de a se vindeca rapid, ei se supun unor reguli medicale de compatibilitate. Singurul factor care decide rapiditatea transplantului este compatibilitatea, indiferent de gravitatea bolii. Suntem performanţi, pentru că suntem nebuni. Transplantarea rapidă de la luarea pacienţilor în evidenţă este o realitate cotidiană. Sunt mulţi pacienţi care sunt supuşi intervenţiei de transplant la o zi după ce s-au înscris pe lista de aşteptare, avem pacienţi de 65 sau peste 70 de ani transplantaţi. Primează vârsta biologică, niciodată cea cronologică. Nu contează cine e pacientul, atâta vreme cât este compatibil cu donatorul", a spus Luscalov. Potrivit acestuia, pe lângă aceste cazuri „fericite", sunt şi pacienţi care trebuie să vină de 14-16 ori la ICUTR Cluj până să fie compatibili cu un donator, iar alţii mor în timp ce sunt pe lista de aşteptare, din cauza diferenţei dintre numărul de pacienţi de pe listă şi numărul organelor disponibile.

În ceea ce priveşte cazul actorului Alexandru Arşinel, Luscalov a spus că boala acestuia era cunoscută din aprilie. Arşinel a fost chemat să se prezinte la ICUTR Cluj pentru teste, împreună cu alţi cinci pacienţi, şi „a avut norocul să fie cel mai potrivit şi a avut cea mai bună compatibilitate", fiind externat după două săptămâni. „Celălalt rinichi al donatorului lui Arşinel a fost transplantat unei paciente de 29 de ani, care mai este încă internată", a explicat Dan Luscalov. Întrebat cum comentează intenţia preşedintelui unei asociaţii din Cluj-Napoca de a depune o plângere penală faţă de ICUTR Cluj, Dan Luscalov a spus că nu ştie ce subiect are aceasta. „Am văzut că se preconizează o astfel de plângere penală, dar până nu este făcută, nu ştim ce subiect are. Deocamdată sunt discuţii", a spus directorul executiv al ANT.

MĂRTURIILE SALVAŢILOR La aceeaşi conferinţă de presă au fost prezenţi mai mulţi pacienţi care au fost supuşi unor transplanturi la ICUTR Cluj. Lenuţa Sporniţă, o pacientă care în 2011 a beneficiat de un transplant la ICUTR Cluj, a spus că s-a înscris pe lista de aşteptare şi a fost supusă intervenţiei a doua zi. „Am fost compatibilă cu donatorul, au fost şapte pacienţi chemaţi odată cu mine. Nu cred că se merge pe criteriul vedetă", a menţionat ea. Un alt pacient, în vârstă de 56 de ani, din Bucureşti, a spus că s-a înscris în aprilie 2012 pe lista de aşteptare a ICUTR Cluj, că s-a stabilit în urma analizelor că este compatibil, a fost internat pe loc, iar a doua zi a fost operat. „Am avut noroc, norocul unui om nu îl ia nimeni. Am fost externat după opt zile. Nu m-am înscris la Bucureşti pe lista de aşteptare, pentru că aceasta era mai lungă. De doctorul Lucan nu ştiam nimic", a afirmat el. O altă pacientă, Doina Negrea, din Mediaş, în vârstă de 56 de ani, a fost internată în octombrie 2010 la ICUTR Cluj şi a fost operată după trei zile. Alţi pacienţi au afirmat în schimb, în conferinţa de presă, că au fost chemaţi de 14, respectiv 16 ori la ICUTR Cluj, înainte de a fi compatibili cu rinichii donatorilor.

STATISTICĂ La ICUTR Cluj au fost făcute, în anul 2012, 115 operaţii de transplant, iar până la mijlocul lunii septembrie a acestui an au fost realizate 133. Pe lista naţională de aşteptare pentru rinichi figurau, la sfârşitul anului 2012, 3.371 de persoane, dintre care 1.600 sunt la ICUTR Cluj.

PLÂNGERE PENALĂ? Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta" va depune o plângere penală faţă de ICUTR Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel. Preşedintele Asociaţiei, Emanuel Ungureanu, declara, luni, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant". Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ. El menţiona că există „suspiciuni fireşti" legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă". Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplantului lui Alexandru Arşinel, împotriva ICUTR Cluj, ar putea duce la refuzul unor potenţiali donatori, susţinea Consiliul Director al Asociaţiei Transplantaţilor din România. Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la ICUTR din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie. Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Taguri articol


12