Dan Barna și miniștrii USR PLUS au anunțat, luni seara, că demisionează din Guvern.
Anunțul a fost făcut de copreședintele partidului, Dan Barna:
”Am decis că nu mai putem continua cu un premier care ignoră dorințele românilor, care risipește fonduri. Nu se mai poate așa! Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Nu mai poate să fie premier. Din acest moment miniștrii USR PLUS se retrag din Guvernul Cîțu. Mâine dimineață premierul va avea demisiile pe birou
În momentul de față, noi ne-am înaintat demisiile, sunt irevocabile, certe.
Președintele Klaus Iohannis nu și-a exercitat până astăzi calitatea de mediator. Poate să arate României că este președintele de care avem nevoie cu toții”
Nu am fi vrut să se ajungă aici, scrie pe pagina de facebook a USR PLUS.
Voiam să fim lăsați în pace să facem treabă și asta ne dorim în continuare.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, să fie lăsat în pace să construiască autostrăzi, Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, să fie lăsat să implementeze cel mai important program de țară - PNRR. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, să fie lăsată în pace să continue lupta pentru curățarea sistemului de sănătate. Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, să fie lăsat să continue depolitizarea companiilor de stat. Ministrul Digitalizării și Cercetării, Ciprian Teleman, să sprijine marile proiecte din cercetare, iar Stelian Ion, ministrul demis al Justiției, să continue lupta pentru o justiție curată și independentă, egală pentru fiecare cetățean.
Dacă se schimbă configurația politică a Cabinetului, premierul Cîțu este obligat să ceară vot de încredere în parlament, în maximum 45 de zile.
Astfel, premierul Florin Cîțu va trebui să numească miniștri interimari din rândul membrilor Cabinetului, însă aceștia nu pot ocupa funcția pentru mai mult de 45 de zile. În acest caz configurația politică se schimbă, dacă miniștrii USR PLUS nu vor mai face parte din guvern, iar premierul trebuie să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere.
Demisia miniștrilor USR-PLUS a venit la finalul ședinței Biroului Politic Național. USR PLUS deținea șase portofolii:
- Vicepremier – Dan Barna
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă
- Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian-Sergiu Teleman
- Ministrul al Economiei și Turismului – Claudiu Năsui
- Ministerul Justiției – Ioan Stelian, demis de pe 1 septembrie de premierul Cîțu deoarece nu a avizat proiectul de ordonanță privind programul Anghel Saligny, ceea ce a declanșat actuala criză politică.
Premierul Florin Cîțu a făcut apel la dialog cu partenerul de coaliție, cu o jumătate de oră înainte de demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS.
Soluția este aceeași prezentată din primul moment: dialogul. Sunt dispus să continuăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă și să discutăm. Întotdeauna este loc de dialog. Eu cred că putem să avem o coaliție de dreapta care să guverneze România. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR”, a spus premierul.
Premierul Cîțu și-a anunțat colegii de la PNL, vineri seara, după ședința Coaliției, că, dacă miniștrii USR PLUS vor demisiona, dar partidul va rămâne la guvernare, el îi va demite din funcții pe toți cei numiți în posturi de secretar de stat, prefecți, șefi de agenții și companii.