Totul despre Referendum! Unde și cum votezi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secții, proceduri și condiții

Totul despre Referendum! Unde și cum votezi

Administrație 04 Octombrie 2018 / 16:35 4581 accesări

Controversatul referendum pentru revizuirea Constituției în sensul definirii noțiunii de familie bate la ușă. În weekendul 6-7 octombrie, românii au posibilitatea de a ieși la urne pentru a spune dacă sunt sau nu de acord ca în Legea Fundamentală a României să fie precizat faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Amintim că, în 11 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituţia României.

ÎN CE CONDIȚII VA FI VALIDAT REFERENDUMUL

Pentru ca prevederile actului normativ să fie înscrise în Constituție, este necesară o consultare publică în acest sens. De aceea, s-a luat decizia organizării unui referendum în acest sens. Românii care aleg să meargă la urne trebuie să răspundă cu DA sau NU (prin aplicarea ștampilei în căsuța aferentă) la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Potrivit legislaţiei, pentru ca referendumul să fie validat ar fi nevoie de o prezență de cel puţin 30% la urne, din numărul total de alegători. Asta înseamnă că minimum 5.485.628 de români cu drept de vot trebuie să treacă pe la o secţie de votare în cele două zile. O altă condiţie ca legea fundamentală să se modifice şi familia să fie redefinită ar fi ca 25% din românii cu drept de vot să pună ştampila pe “DA”. Cu alte cuvinte, cel puţin 4.571.357 de români.

MII DE SECȚII DE VOTARE ÎN TOATĂ ȚARA. CUM AFLI CARE E SECȚIA TA?

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, joi, că, pentru referendum, la nivel naţional sunt organizate 18.662 de secţii de votare. Acestea vor fi deschise în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. De asemenea, au fost tipărite 21.099.107 de buletine de vot, 95.570 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante, pentru referendum, materialele fiind repartizate deja către Ministerul Afacerilor Externe şi către prefecturi. Românii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, precum şi sediile acestora, vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către primarii localităţilor şi Autoritatea Electorală Permanentă. Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate. Cetățenii pot afla secția la care sunt arondați consultând Registrul Electoral la site-ul https://www.registrulelectoral.ro și completând datele cerute (CNP, numele de familie și codul de control).

CÂȚI ROMÂNI AU DREPTUL DE A VOTA LA REFERENDUMUL DIN WEEKEND

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), la Referendumul din 6 și 7 octombrie au dreptul să voteze aproape 19 milioane de români. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721. Ditre aceștia, 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018. Însă doar 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. „Precizăm că numărul cetățenilor cu domiciliul sau reședința în țară, valabil la data de 2 octombrie 2018 este cu 5.892 mai mic față de ultima informare a Autorității Electorale Permanente, din data 24.09.2018, când erau înscriși în registrul electoral 18.285.426 alegători. Diferența apare ca urmare a radierilor efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a radierilor primite de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)”, se arată într-un comunicat al AEP.

ÎȚI EXPIRĂ BULETINUL PÂNĂ LA REFERENDUM? CÂND ÎL POȚI SCHIMBA

Cei cărora le expiră buletinul în ziua alegerilor sau cu puțin înainte, trebuie să știe că

Serviciul Public Comunitar Local Evidența Persoanelor (SPCLEP) din cadrul Primăriei Constanța își suplimentează programul în acest weekend. În zilele de 6 și 7 octombrie 2018, ghișeele SPCLEP vor fi deschise în intervalul orar 7.00 - 21.00. Decizia a fost luată pentru ca toți cetățenii municipiului Constanța să își poată exercita dreptul de vot la Referendumul pentru familie, care va avea loc în acest sfârșit de săptămână. Toți cei care au acte de identitate expirate sau pierdute se pot prezenta la SPCLEP pentru obținerea documentelor. De asemenea, toți cei care și-au depus cereri pentru eliberarea actelor de identitate anterior datei stabilirii programului pentru referendum și au termen de ridicare pe 8 sau 9 octombrie, pot veni să își preia documentele mai devreme, adică în zilele de 6 și 7 octombrie. Locuitorii municipiului care își vor depune în această săptămână documentele necesare pentru eliberarea actelor de identitate, le vor putea ridica în weekend. „Vă reamintim faptul că pentru depunerea documentelor trebuie să aveți actele de stare civilă și dovada adresei de domiciliu, original și copie. De asemenea, este nevoie și de prezența proprietarului spațiului de locuit (sau se va prezenta o declarație notariala cu acordul acestuia pentru a vă stabili domiciliul în imobilul său). În lipsa unuia dintre documentele menționate, solicitanții vor putea primi cărți de identitate provizorii, valabile maximum 1 an”, spun reprezentanții SPCLEP. Ghișeele Serviciului din City Park Mall vor fi deschise, în zilele de 1, 2, 3 și 5 octombrie, în întervalul orar 8.30 - 16.30, iar pe data de 4 octombrie, în intervalul orar 9.30 - 12.30, respectiv 15.30 - 18.30.

CUM SE VA PROCEDA CU ALEGĂTORII CARE LOCUIESC ÎN TRĂINĂTATE

La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate. Potrivit AEP, 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS. Secțiile de votare din străinătate sunt organizate de către Ministerul Afacerilor Externe, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul ministerului la adresa:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2018/2018.10.01_sectii_
votare_referendum_2018_site.pdf
.



12