Totul despre ulei servodirecție – când îl schimbi și cum îl alegi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Totul despre ulei servodirecție – când îl schimbi și cum îl alegi?

18 Iulie 2024 / 12:19 95 accesări

Sistemul de servodirecție este un mecanism care ușurează manevrarea volanului unui autoturism. Prin reducerea forței necesare pentru rotirea acestuia, facilitează controlul direcției, în special la viteze mici sau când se efectuează manevrele de parcare. Controlul mai bun ajută și la menținerea stabilității și la evitarea obstacolelor, având un rol și în reducerea uzurii componentelor mecanice ale direcției.

Pentru ca totul să funcționeze impecabil, este nevoie să realizezi periodic schimbul de ulei de servodirecție din gama www.automag.ro. Această operațiune nu este niciodată neglijată de șoferii cu experiență sau de mecanicii pricepuți.

Situațiile în care trebuie să cumperi ulei de servodirecție:

Există trei situații principale în care se impune schimbarea acestui consumabil, iar un conducător auto responsabil trebuie să fie capabil să o identifice pe fiecare dintre ele.

Substanța trebuie înlocuită, în general, după parcurgerea unei distanțe de 50 000 de kilometri sau, chiar dacă distanța respectivă nu a fost încă parcursă, la un interval de 4 ani.

Pe lângă înlocuirea la termen, operațiunea trebuie efectuată și atunci când se constată că a scăzut nivelul lichidului din vas. Prin urmare, este recomandată verificarea periodică, apoi cercetarea motivelor scăderii nivelului, pentru a descoperi dacă nu e vorba de eventuale scurgeri provocate, de exemplu, de un semering crăpat.

Este nevoie să cumperi ulei de servodirecție nou pentru a-l înlocui pe cel vechi și dacă substanța își schimbă culoarea. Înnegrirea poate fi provocată de uzurile din casetă sau din pompă, precum și de contaminarea cu ulei mai vechi. Dacă se constată existența acestei probleme, trebuie scursă întreaga instalație, pentru ca apoi să fie reumplută.

Dacă această operațiune nu este realizată la timp, lichidul nu își mai îndeplinește în mod corespunzător funcțiile de răcire și presurizare, ceea ce duce la deteriorarea pompei și a casetei de servodirecție.

Ce proprietăți trebuie să aibă un ulei de servodirecție bun?

Pentru a-și îndeplini funcțiile în mod optim, lichidul trebuie să aibă o vâscozitate corespunzătoare, care să îi permită asigurarea unei lubrifieri eficiente la temperaturi diverse. Pe de o parte, este necesar să rămână fluid inclusiv la temperaturi scăzute, iar pe de altă parte nu trebuie să devină prea subțire la temperaturi ridicate.

La fel de importante sunt și proprietățile anti-uzură. Acestea sunt asigurate de existența unor aditivi capabili să reducă uzura componentelor interne ale sistemului de servodirecție.

O altă caracteristică esențială este reprezentată de proprietățile antioxidante și anticorozive. Datorită lor, este prevenită formarea depunerilor și a ruginii în sistem, ceea ce asigură protecția componentelor interne.

Rezistența la degradarea termică și chimică pe termen lung se numără, la rândul său, printre cele mai importante calități ce trebuie avute în vedere la cumpărare.

În fine, este nevoie de compatibilitate cu toate elementele din sistemul de servodirecție, inclusiv garnituri, sigilii și furtunuri.

Existența acestor proprietăți poate fi verificată citind cu atenție specificațiile exacte ale lichidului și verificând măsura în care îndeplinesc sau nu nevoile autoturismului tău. Nu trebuie să uiți nici de compatibilitatea produsului achiziționat cu tipul de servodirecție al automobilului: hidraulic, electric sau mixt, electro-hidraulic.

De maximă utilitate sunt și recenziile exprimate pe paginile magazinelor online de șoferii care au folosit deja produsul respectiv.

A venit vremea să cumperi ulei de servodirecție? Ține cont de toate aceste caracteristici și vei fi sigur că ai achiziționat produsul potrivit!



Ştiri recomandate

12