Pentru cei care au luat concediu după o lungă perioadă în care au muncit din plin, nimic nu este mai neplăcut decît o toxiinfecţie care îi poate ţine în cameră sau chiar într-un salon de spital toată perioada sejurului. “Din cauza temperaturilor ridicate, germenii care produc toxine se multiplică rapid, ducînd la un tranzit accelerat. De aici pînă la apariţia toxiinfecţiilor alimentare nu este decît un pas. Acestea sînt provocate de consumul de alimente contaminate cu diferite bacterii şi cu toxine eliberate de acestea”, a declarat directorul de Boli Infecţioase din Constanţa, dr. Sorin Rugină. Medicii infecţionişti spun că germenii cel mai frecvent implicaţi în apariţia toxiinfecţiilor sînt salmonellele şi stafilococii, iar alimentele vizate sînt ouăle şi preparatele care conţin ouă (maioneze, produse de patiserie), laptele şi produsele din lapte, carnea, mezelurile şi peştele. Contaminarea este o consecinţa a păstrării alimentelor la temperaturi necorespunzătoare, dar şi a nerespectării regulilor de igienă.
La Spitalul de Boli Infecţioase sînt internate 200 de persoane, dintre care 81 au fost diagnosticate cu boli diareice acute şi toxiinfecţii alimentare. “Dintre acestea, mai mult de jumătate sînt copii. Este normal, deoarece copilul are o sensibilitate a tubului digestiv. Din păcate, părinţii nu prea ţin cont de acest lucru şi nu sînt atenţi la ceea ce mănîncă micuţii. De asemenea, unii părinţi consideră că starea proastă a unui copil este cauzată de faptul că a înghiţit apă de mare, dar aceasta nu are un conţinut mare de bacterii, încît să ducă la apariţia toxiinfecţiilor”, a declarat dr. Sorin Rugină. Medicii spun că semnele bolii apar la doar cîteva ore de la digestia alimentelor contaminate. Manifestările sînt generale, constînd în dureri de cap, febră, vărsături, dureri de stomac. Din cauza scaunelor foarte dese, pacienţii sînt deshidrataţi. Astfel, bolnavii devin apatici, ochii li se afundă în orbite, pulsul se accentuează şi simt o senzaţie puternică de sete şi de uscăciune a gurii. Infecţioniştii spun că dieta şi hidratarea sînt cele mai importante măsuri în cazul toxiinfecţiilor alimentare.