Toxiinfecţiile alimentare (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toxiinfecţiile alimentare (II)

Sănătate 19 Iunie 2010 / 00:00 343 accesări

Alimentele cel mai frecvent contaminate şi care duc la apariţia toxiinfecţiilor alimentare dacă sunt consumate sunt: carnea şi produsele din carne (conserve), peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză, iaurt ş.a.), ouăle (mai ales cele de raţă, cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză, piureuri ş.a.). “Personalul angajat în servicii publice (bucătari, ospătari, cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecţie cu stafilococ”, explică şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Aşa se face că examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi. „Dacă există la acest tip de personal infecţii ale mâinilor (panariţii, furuncule, abcese ş.a.), infecţii ale unghiilor sau igienă personală deficitară, responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor”, a mai spus dr. Popescu, care a adăugat că purtătorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele şi produsele lactate. Toxiinfecţia alimentară nu lasă imunitate şi este mai gravă la vârste mici şi la vârstnici, care se apără mai greu.

Taguri articol


12