Ce sînt toxiinfecţiile alimentare (TIA)?
Sînt boli care apar sporadic, dar mai ales în epidemii (cuprind mase largi de populaţie), în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora. TIA debutează brutal, alarmant, cu febră, diaree, vărsături şi stare generală alterată.
Care sînt cauzele apariţiei TIA?
TIA sînt produse de variate specii bacteriene (Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ). Epidemia de TIA este rezultatul infectării în masă a unui grup de oameni care au consumat acelaşi aliment contaminat. Sezonul estival şi căldura reprezintă factori de risc externi. Căldura favorizează multiplicarea germenilor şi a infecţiilor.
Care sînt alimentele cel mai frecvent contaminate?
Produsele cu cel mai mare risc de contaminare sînt carnea şi produsele din carne, peştele, laptele şi produsele lactate (frişca, smîntîna, brînza, iaurtul), ouăle (mai ales cele de raţă, dar şi cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, maioneză, piureuri). Personalul angajat în serviciile publice (bucătari, ospătari şi toţi cei care vin în contact cu alimentele) reprezintă surse de infecţie cu stafilococ. În acest sens, examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi. Dacă la acest tip de personal există infecţii ale mîinilor (panariţii, furuncule, abcese), infecţii ale unghiilor, igiena personală este deficitară, responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. De asemenea, purtătorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, îndeosebi laptele şi produsele lactate. TIA nu lasă imunitate, dar este mai gravă la vîrste mici şi la persoanele vîrstnice, care se apără mai greu.
Ce se întîmplă dacă, totuşi, contaminarea s-a produs ?
În funcţie de vîrstă, organism, cantitatea de germeni (doza) cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6 - 48 de ore de la ingestia alimentului contaminat: stare de rău general, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree, semne de deshidratare. La apariţia primelor manifestări TIA, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic! Formele foarte severe pot produce moartea.
Cum se pot preveni TIA?
Toxiinfecţiile alimentare pot fi prevenite prin identificarea şi neutralizarea surselor de infecţie (umane şi extraumane). Purtătorii umani (care lucrează în sectorul alimentar) de germeni care dau TIA trebuie scoşi din sector pînă la dispariţia agentului patogen care a provocat boala (control medical la sfîrşitul tratamentului şi controale periodice). De asemenea, se recomandă spălarea mîinilor ori de cîte ori este nevoie, înainte de a mînca şi după masă, după folosirea toaletei. Persoanele care pregătesc mîncarea au obligaţia de a se spăla pe mîini înainte de a începe prepararea mîncărurilor, dar şi de cîte ori este nevoie în acest timp. Recomandăm spălarea fructelor şi legumelor sub jet puternic de apă, spălarea veselei folosite la bucătărie şi dezinfectarea riguroasă a suprafeţelor şi a zonei de pregătire a mîncărurilor.