Toyota păstrează titlul de cel mai mare constructor auto din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Toyota păstrează titlul de cel mai mare constructor auto din lume

Monden 28 Octombrie 2014 / 00:00 555 accesări

Grupul nipon Toyota Motor Corp. și-a păstrat titlul de cel mai mare constructor auto din lume, în primele nouă luni ale acestui an, în condițiile în care a vândut mai multe vehicule decât rivalii Volkswagen și General Motors. Toyota a anunțat ieri că în primele nouă luni ale acestui an a vândut un număr de 7,615 milioane de vehicule la nivel mondial, în creștere cu 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cifra anunțată de Toyota include și vânzările realizate de diviziile sale Hino Motors Ltd. și Daihatsu Motor Co.

La începutul lunii, constructorul auto german Volkswagen AG a anunțat că în perioada ianuarie - septembrie 2014 a vândut la nivel global 7,40 milioane de vehicule, devansând la limită grupul american General Motors Co., care în perioada similară a vândut un număr de 7,372 milioane de autoturisme și camioane la nivel global. În 2013, grupul japonez Toyota a vândut un număr-record de 9,98 milioane de vehicule, urmat de GM și Volkswagen AG. General Motors a fost cel mai mare constructor auto din lume timp de șapte decenii, fiind devansat de Toyota în 2008. GM a redevenit lider în 2011, când producția Toyota a fost afectată de cutremurul și tsunamiul care au devastat zona de nord-est a Japoniei. În 2012, însă, grupul Toyota a revenit pe primul loc, poziție pe care a păstrat-o și în 2013. Pentru 2014, Toyota și-a propus să devină primul constructor auto care reușește să vândă mai mult de zece milioane de vehicule într-un singur an, însă, în prezent, toți constructorii auto japonezi, inclusiv Toyota, sunt afectați de problemele existente la airbagurile produse de furnizorul Takata Corp.

CHIQUITA AJUNGE ÎN BRAZILIA Aceasta nu este singura veste importantă din domeniul economic. Două companii braziliene au anunțat, ieri, achiziționarea distribuitorului de banane Chiquita din SUA, o tranzacție evaluată la 1,3 miliarde de dolari. Producătorul de băuturi răcoritoare Cutrale și conglomeratul Safra au oferit 14,50 dolari pentru fiecare acțiune a Chiquita. Discuțiile privind această tranzacție au început după ce acționarii Chiquita au votat, în 24 octombrie, respingerea propunerii de preluare venite din partea companiei irlandeze Fyffes, o tranzacție care ar fi dat naștere celui mai mare furnizor mondial de banane. După finalizarea tranzacției, Chiquita va deveni o subsidiară deținută integral de Cutrale-Safra, au anunțat cele două companii braziliene. Acordul a fost aprobat în unanimitate de conducerea Chiquita.

În prezent, piața globală a bananelor este controlată de patru companii: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte și Fyffes. În luna mai, Fyffes a propus fuziunea cu Chiquita, noua companie urmând să fie listată la bursa de la New York și să vândă anual aproximativ 160 de milioane de cutii cu banane, mai mult decât orice altă firmă rivală.

Taguri articol


12