Trădare la „Bal mascat”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trădare la „Bal mascat”

Cultură 14 Decembrie 2015 / 00:28 1216 accesări

A fost „Bal mascat”, duminică seară, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Opera verdiană, sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue, a fost primită cu interes de către publicul meloman de la malul mării, mult mai puțin numeros decât de obicei. Ultimul spectacol de operă al anului 2015 a adus pe aceeași scenă artiști din Timișoara, Cluj și de peste hotare, din Țara Soarelui Răsare. Rolul contelui Riccardo, asasinat de cel mai bun prieten al său, contele Renato, a fost interpretat de tenorul Cristian Bălășescu din Timișoara, care a revenit pe scena tomitană după o absență de aproape patru ani.

„ACEST SPECTACOL A REPREZENTAT PENTRU MINE CONSACRAREA CA SOLIST DE OPERĂ” „Mă bucur că după o perioadă lungă de timp, după aproximativ patru ani, m-am reîntors aici. Publicul e la fel de cald și de primitor, iar aplauzele au arătat că apreciază eforturile colectivului și că iubesc această Operă. Am avut emoții, poate mai mari decât altădată, pentru că revenirea poate implica păreri critice și trebuie să demonstrezi celorlalți că ai rămas măcar la fel, dacă nu ai devenit mai bun. „Bal mascat” a reprezentat pentru mine consacrarea ca solist de operă. Am debutat în acest rol la Opera Națională din Timișoara”, a spus tenorul timișorean Cristian Bălășescu.

„Au trecut aproape doi ani până am reușit să-l înțeleg complet. Este un rol care poate să aducă mari satisfacții, atât celui care îl cântă, dar mai ales publicului. „Bal mascat” este o operă deosebită a lui Verdi, pur romantică, fără prea multe acțiuni violente, cu excepția celei din final. Într-adevăr, regele Gustav al Suediei (n.r. - opera „Bal mascat” este inspirată de asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei, în opera verdiană acesta regăsindu-se sub numele contelui Riccardo) a fost un progresist și un om extraordinar. A schimbat destinul unei țări întregi. Drept dovadă, Suedia este una dintre cele mai dezvoltate țări, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere intelectual”, a mai adăugat artistul din orașul de pe Bega.

Contele Renato, care alege să-și trădeze cel mai bun prieten și să-l asasineze, pentru „păcatul” de a se fi îndrăgostit de soția sa, a fost baritonul Ioan Ardelean, iar Amalia - Setsuko Iizuka din Japonia. Vrăjitoarea Ulrika a fost întruchipată de mezzosprana Liliana Neciu din Cluj, iar în rolul pajului Oscar publicul a admirat-o și a aplaudat-o pe soprana Smaranda Drăghici, care a debutat în acest rol în primăvara lui 2015.

În distribuția operei verdiene „Bal mascat” s-au mai regăsit artiștii lirici: Laurențiu Severin - Samuel, Constantin Acsinte - Tom, Marius Eftimie - Silvano și Mădălin Băldău - judecătorul și servitorul.

Citește și:

Weekend cu muzica lui Verdi, la Operă

„Bal mascat” însângerat



12