Tradiţia, în actualitate, la Târgul de Mărţişoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiţia, în actualitate, la Târgul de Mărţişoare

Cultură 28 Februarie 2012 / 00:00 584 accesări

Chiar dacă soarele s-a cam „jucat” printre nori, prima zi a Târgului de Mărţişoare a debutat, ieri, cu dreptul pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară. Evenimentul aşteptat cu mult interes atât de expozanţi, cât şi de public a ajuns la cea de-a IX-a ediţie, iar vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Până pe 1 Martie, ei au de unde şi ce alege: mărţişoare, însoţite de tradiţionalul fir alb-roşu, se găsesc pe gustul fiecăruia, iar preţurile sunt deosebit de atractive, de la un leu şi până la 40 de lei, în cazul mărţişoarelor... bijuterii.

De la târg nu lipsesc nici felicitările. Lucrate cu deosebită migală, cu penseta, atrag atenţia cele realizate din flori de câmp presate şi frunze - flori de păducel, soc, trei-fraţi-pătaţi, untişor - realizate de Doina Ciob, care participă pentru a doua oară la acest târg. Felicitări deosebite cu motive florale se găsesc şi la standul celei mai longevive participante la Târgul de Mărţişoare - nouă ani -, Camelia Avram. Constănţeanca nu a renunţat la specificul care a consacrat-o: mărţişoare cu specific marin realizate mai ales din material ceramic de diferite forme, pictate cu motive marine, dar şi „coşuleţe” cu scoici şi flori.

ÎNTRE TRADIŢIE ŞI CREATIVITATE Cele mai întâlnite creaţii sunt mărţişoarele clasice, realizate cu pricepere şi imaginaţie din hârtie sau pastă polimerică, dar şi cele croşetate, care iau o formă mai... practică: broşe sau cercei. Nici cele din lut pictat nu lipsesc, cum sunt cele realizate de tânăra Iliaz Elif, prezentă pentru a doua oară la târg. Alături de participanţii consacraţi, anul acesta, s-au prezentat şi „debutanţi”, cu simpatice creaţii, la preţuri atractive. De asemenea, din cadrul târgului nu lipsesc nici micile obiecte vestitoare ale primăverii realizate de copii. Un loc special îl ocupă şi originalele mărţişoare-bijuterii din sticlă termorezistentă modelată manual, propuse de familia Voicu din Ovidiu.

Lucrate cu pricepere şi dăruire, mai mult din pasiune decât din motive... economice, mărţişoarele prezentate la Muzeul de Artă Populară sunt o alternativă la obiectele de prost-gust care au împânzit tarabele şi sfidează tradiţia. Cea de-a IX-a ediţie a Târgului de Mărţişoare organizat de Muzeul de Artă Populară mai poate fi vizitată astăzi şi mâine, dar şi pe 1 Martie, între orele 09.00 şi 17.00.

Taguri articol


12