Tradiţia matineelor, reluată la Teatrul de Stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiţia matineelor, reluată la Teatrul de Stat

Cultură 12 Ianuarie 2011 / 00:00 577 accesări

Probabil cel mai de succes proiect al Teatrului de Stat Constanţa din ultimii ani, programul cultural-educativ „Ora de teatru”, iniţiat de apreciatul actor constănţean Liviu Manolache, în decembrie 2009, va continua cu succes şi în acest an. Reacţiile pozitive ale „beneficiarilor” acestor ore, dar şi ale profesorilor de limba şi literatură română demonstrează că adolescenţii, viitorii spectatori de mâine, manifestă o deosebită apetenţă pentru ludic. Surprinzător sau nu, aceste inedite lecţii de artă dramatică fac... furori în rândul tinerilor din liceele constănţene, cererea fiind deosebit de mare şi din partea elevilor de gimnaziu, care au auzit de această oră educativă şi distractivă, în acelaşi timp. Ca urmare a cererilor tot mai mari pentru „Ora de teatru”, pe scena „Dramaticului” constănţean ar putea să fie reluată, din această lună, chiar de ziua lui Nea Iancu, pe 30 ianuarie, tradiţia matineelor.

În cadrul insolitelor ore, elevii „se împrietenesc” cu personajele lui Nea Iancu din schiţele care-i poartă semnătura, dar şi cu „Cânticele comice” ale lui Alecsandri, cu limbajul şi moravurile epocii celor doi mari scriitori români. „Este nevoie de cultură. Noi le oferim adolescenţilor o altă posibilitate de a-i înţelege pe Caragiale şi pe Alecsandri, într-o formă care-i atrage. Eu sunt bucuros din punctul acesta de vedere. Am avut chiar surpriza să fim opriţi pentru a mai da o reprezentaţie. E abia un început. Am început cu Caragiale, continuăm şi cu Alecsandri, iar anul viitor, poate, cu Mihai Eminescu, cu poezie”, a declarat actorul Liviu Manolache.

În programul neobişnuitei ore sunt incluse patru schiţe celebre semnate de marele dramaturg I. L. Caragiale: „Amicii”, „Justiţie”, „Căldură mare” şi „CFR”. Schiţele îi au ca protagonişti pe actorii: Andrei Cantaragiu, Luiza Sarivan, Bogdan Bucătaru, Florentin Roman şi Liviu Manolache. Din toamnă, „Schiţelor” lui Nea Iancu li s-au adăugat şi „Cânticele comice” ale lui Alecsandri, iar echipei de actori constănţeni i s-a alăturat şi Liliana Bărăscu. Ca „bonus”, elevii participă şi la un workshop care îi ajută să decripteze, în mod corect, mesajul transmis.

În realizarea acestui proiect care pune în valoare funcţia educativ-socială a teatrului, Liviu Manolache a fost inspirat de modelul teatrelor din Anglia care folosesc instituţiile statului pentru educaţie şi păstrarea valorilor.



12