Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să facem de Sfântul Ștefan?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În a 3-a zi de Crăciun

Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să facem de Sfântul Ștefan?

Religie 27 Decembrie 2016 / 07:00 2882 accesări

Pe 27 decembrie, în a 3-a zi a Crăciunului, îl sărbătorim pe Sfântul Ștefan - primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. În această zi încă mai sunt respectate o serie de tradiții. De exemplu, se spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să avem în casă o icoană cu acest martir pentru a-i ajuta pe creștinii bolnavi. Tot pe 27 decembrie este bine să dăruim o candelă aprinsă sau o icoană cu sfântul. În biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ștefan. Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. Pe de altă parte, se spune că nu e bine să te cerți sau să te porți urât cu cineva în această zi, iar cel care nu va respecta sărbătoarea va fi pedepsit prin boli și sărăcie.

Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autoritățile iudaice, deschizând drumul unui impresionant șir de martiri creștini, pedepsiți pentru credința lor. Sfântul Ștefan era de neam ales și provenea din seminția lui Avraam. Numele lui este de origine grecească - Stephanos - și înseamnă "coroană", "ghirlandă" sau "cunună". Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat. Având în vedere că, în vremea aceea, cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin.

Moaștele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său a fost scris "chiliel", care în limba ebraică înseamnă "cunună", pentru că el a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei.

Marți, 27 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, IPS Teodosie va fi prezent la întronizarea PS Iustin în scaunul de episcop al Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul va avea loc la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

337.727 de bărbați și 127.112 femei din România își serbează onomastica de ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan! Peste 450.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan, cei mai mulți fiind bărbați cu numele Ștefan, Fănel, Ștefănel. Fănică, Fane, Ștefanus și Istvan, potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI-2015). Femeile se numesc Ștefania, Ștefana, Fănica, Fănuța și Fana.



12