Tradiţii şi obiceiuri de iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă Populară

Tradiţii şi obiceiuri de iarnă

Cultură 17 Decembrie 2010 / 00:00 724 accesări

Una din manifestările care aduc, la malul mării, în această perioadă a anului, magia şi bucuria apropiatelor sărbători de iarnă, a fost şi cea organizată, ieri, la Muzeul de Artă Populară. Este vorba despre vernisarea unei expoziţii inedite ai cărei protagonişti au fost, de această dată, copii talentaţi ai şcolilor din Constanţa, Mangalia şi Năvodari. Pe simeze au putut fi admirate creaţii ale micilor artişti inspiraţi de colecţiile muzeului şi datinile de iarnă. Reunite sunt titulatura „Măşti populare confecţionate de copii”, lucrările copiilor sunt rodul activităţilor de pedagogie muzeală desfăşurate în muzeu de elevii şcolilor partenere în acest proiect, ilustrând atât influenţele modelelor tradiţionale româneşti, cât şi deosebita creativitate a copiilor. Printre obiectele expuse de cei mici se află măştile de moş, babă, drac, ţigan şi ţigancă, realizate din diferite materiale precum: blană, pene, mărgele.

„Am desfăşurat cu copiii ore de pedagogie muzeală pentru a-i determina să se familiarizeze cu colecţiile muzeului, cu obiectele de artă populară şi apoi să realizeze propriile creaţii inspirate de ele. Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, ei au ales să realizeze în special măşti. Scopul acestui program îl constituie promovarea culturii populare în instituţiile şcolare şi preşcolare, familiarizarea copiilor cu specificul instituţiei muzeale şi cu arta populară, cunoaşterea principalelor genuri artistice populare prezentate în muzeu şi aprofundarea lor teoretică şi practică prin diferite activităţi”, a precizat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

Aceste ore de pedagogie muzeală au început în urmă cu trei luni, iar copiii, veniţi cu mic, cu mare, la deschiderea evenimentului, alături de educatoare, învăţătoare şi profesori, s-au arătat entuziasmaţi de rezultatul muncii lor. Cei mai talentaţi dintre ei au fost răsplătiţi cu premii constând în obiecte de artă populară realizate de meşteri autentici din diferite zone etnografice ale ţării.

Expoziţia celor mici va rămâne deschisă câteva zile, iar următorul eveniment care va avea loc la Muzeul de Artă Populară, „Obiceiuri de Crăciun”, este programat pe 20 decembrie, fiind realizat de instituţia gazdă în parteneriat cu Biroul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale din cadrul Şcolii Populare de Arte.

Taguri articol


12