Joi, 9 martie, Biserica Ortodoxă pomenește martiriul Sfinților 40 de Mucenici. Cine au fost ei? Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu (308-324). Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia. Pe malul lacului era amenajată o baie caldă pentru cei care s-ar fi lepădat de Hristos şi s-ar fi închinat zeilor. Doar unul dintre soldaţi, mai slab în credinţă, a ieşit din apa îngheţată şi, imediat ce a intrat în baia încălzită, a murit. În locul lui, unul dintre gardieni a mărturisit credinţa în Hristos și s-a alăturat celorlalți 39. Potrivit tradiţiei populare, gospodinele creştine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, care simbolizează Ziua Învierii. Există două reţete de mucenici: fierţi în apă, care se pregătesc cu nucă, scorţişoară şi coajă de lămâie, și cea a mucenicilor moldoveneşti, care se fac din aluat în forma cifrei 8 și se coc la cuptor. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. În această zi se spune că poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, deoarece, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui, scrie avantaje.ro. O altă tradiție populară care se respectă în anumite zone ala țării este cea a aprinderii focurilor rituale în dimineața de 9 martie. Acest obicei simbolizează „incinerarea” spiritului iernii și renașterea spiritului verii. Acest moment este marcat totodată și de echinocțiul de primăvară pe stil vechi. De Sfinţii 40 de Mucenici se beau 40 de pahare cu vin. Oamenii credeau că vinul băut se transformă în sânge şi putere de muncă, pe tot parcursul anului. Dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin. De asemenea, tot pe 9 martie are loc și retezatul stupilor. Acest obicei constă în scoaterea stupilor afară, curățarea fagurilor și recoltarea mierii, folosită la crearea mucenicilor. Mai mult, din aceasta se prepară și un fel de leacuri băbești și se îndulcește țuica. Mai apoi stupii se ung cu țuică pentru ca roiul să se înmulțească. Nu în ultimul rând, această sărbătoare este consacrată agricultorilor și constă în scoaterea plugului în fața casei, marcând deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară, dar și a muncilor câmpului. Se spune că toate persoanele care nu au nume de sfinți își serbează ziua pe 9 martie.
Citește și: