Pe 14 februarie începe Postul Paştelui, care se sfârşeşte la 29 martie. Nu se fac nunţi în intervalul de la Lăsatul secului de carne şi până la Duminica Tomii. Lăsata Secului de Paște se desfășoară în două trepte. Lăsata secului de carne are loc în penultima ...
Creştinii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat ...
Începând cu 2 Ianuarie până pe 5 Ianuarie este perioada umblatului cu crucea; preotul, însoţit de cantor care poartă găletuşa cu apă sfinţită şi busuioc, umblă pe la case cu Iordanul. După plecarea preotului, copiii, cu lumânarea aprinsă înconjoară casă, gospodăria ...
Ziua de 1 ianuarie nu marchează doar începutul anului, ci este și momentul în care creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile. Cine a fost Sfântul Vasile? Sfântul Vasile s-a născut în anul 330, în Capadocia. Acesta a venit pe lume într-o ...
“Fie ca toate visele pe care le făuriţi în aceste zile magice să se împlinescă şi drumul străbătut pentru realizarea lor să vă aducă bucurie în inimi, iar în case fericire şi belşug. La mulţi ani 2018!” “Fie ca bucuria şi liniştea aduse de sfintele ...
Trecerea dintre ani este mult așteptată de toți cei care respectă tradițiile și superstițiile de Anul Nou. Cine nu își dorește ca Noul An să fie cât mai bun? De ani și ani se spune că trebuie respectate câteva superstiții pentru a avea noroc și bucurii. În primul rând, se ...
Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudaice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile ...
Există o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun care se transmit din moşi, strămoşi. Se spune că pentru a avea noroc, în anul ce bate la uşă, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. În ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă mărul are viermi, se ...
Sărbătoarea Crăciunului vine cu o serie de tradiții și obiceiuri. Startul tradițiilor este dat de ziua de 23 decembrie, cunoscută în calendarul popular sub denumirea de preziua Ajunului sau ajunul Ajunului. În această zi se sărbătoresc morții care coboară din cer pe pământ pentru a fi ...
Unul dintre păstrătorii şi cunoscătorii tradiţiei Gromovnicului din bătrâni este specialistul în numerologie Mihai Voropchievici, care spune că, potrivit acestei prognoze, Crăciunul ar putea aduce o "îndulcire" a vremii. Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat, la ...
În Constanța, Zânele JCI marchează începerea sărbătorilor cu un eveniment inedit şi mult așteptat de părinți și copii. Atelierul Zânelor își redeschide porțile duminică, 10.12.2017, ora 16:00, Hotel Ibis, sala Ovidiu. „Invităm toți copiii, cu vârste cuprinse ...
Sărbătorită cu mare bucurie de toată creștinătatea pe data de 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este un moment plin de tradiții și obiceiuri, păstrate din vechime. În această zi, considerată magică, se spune că pentru a avea spor, candela trebuie să fie stea aprinsă iar ...
Creştinii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări pentru cei morţi şi să dea pomană de post celor săraci. Fetele nemăritate îşi află ursitul dacă bat pernele în această zi. În plus, se arde o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece ...
Centrul 39 Scafandri, autoritate națională în domeniul reglementării activităților subacvatice din România, sărbătorește miercuri, 15 noiembrie, 50 de ani de la înființare. Semicentenarul va fi marcat printr-o ceremonie militară și religioasă, care va avea loc în Portul Militar ...
Pe 14 noiembrie, marţi, se sărbătoreşte Lăsata Secului, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie. De regulă, cuvântul „sec“ din sintagma „Lăsata Secului" este înțeles de noi ca fiind sinonim cu ...
În mai multe zone ale țării, printre care și Dobrogea, se vor înființa bucătării tradiționale care să vândă mâncare gătită turiștilor. Condiția este să se utilizeze materia primă autohtonă, iar atmosfera de servire să fie una familiară. Ideea este una de pionierat la nivelul ...