Tradiţiile de Lăsata Secului la aromâni, reconstituite la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiţiile de Lăsata Secului la aromâni, reconstituite la Muzeul de Artă Populară

Cultură 25 Februarie 2012 / 00:00 669 accesări

Tradiţiile de Lăsata Secului la aromâni au fost reconstituite, la Muzeul de Artă Populară, vineri, cu trei zile înainte de începerea Postului Mare, perioadă a curăţeniei sufleteşti şi trupeşti. În cadrul manifestării a fost reconstituit obiceiul de Lăsata Secului într-o casă de aromâni, atunci când cei tineri merg la cei bătrâni, finii merg la naşi cu cadouri şi, totodată, îşi cer iertare, pentru că această zi este o zi a veseliei, dar şi a împăcăciunii.

„În această zi, aromânii, ca de altfel românii din toate zonele etnografice, au datini şi credinţe specifice. Lăsata de Sec reprezintă punctul final al veseliei ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou. În această zi se joacă şi se cântă, se fac tot felul de jocuri hazlii şi au loc reuniuni familiale. Este obligatoriu ca să se mănânce câte un ou fiert, pentru ca postul să fie scurt şi uşor ca oul, iar cei care-l mănâncă să fie curaţi şi sănătoşi precum oul”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru.

Pentru că Lăsata Secului este ultima zi de frupt dinaintea Păresimilor, de la această manifestare nu puteau să lipsească delicioasele dulciuri şi plăcinte care se consumă din belşug în această zi.

Evenimentul, găzduit de Muzeul de Artă Populară, a fost organizat de Fundaţia Muşeata Armână din Mihail Kogălniceanu, în parteneriat cu Asociaţia Europeană Interaxe, Asociaţia „Veria” din Techirghiol, Grupul „Giunamea” al Şcolii cu clasele I-VIII „Gheorghe Ţiţeica” şi Proiectul „Avdhela” - Biblioteca Culturii Aromâne.



12