„Tradiţiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În expoziţie

„Tradiţiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea”

Cultură 01 Noiembrie 2012 / 00:00 6728 accesări

Tradiţiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea vor fi prezentate publicului larg în cadrul unei expoziţii temporare care va fi deschisă astăzi, de la ora 11.00, la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia. Expoziţia, organizată de instituţia de cultură şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, reuneşte îmbrăcăminte tradiţională, covoare, obiecte de podoabă, cămăşi de nuntă, basmale, prosoape, diverse alte broderii. Obiectele de uz casnic, cum ar fi: sandâc (cufăr), tekne (covată), urşuk (fus) şi altele, ocupă şi ele un loc important.

„Un exponat deosebit de important este Coranul, alături de care au fost expuse manuale ajutătoare pentru înţelegerea lui. Obiectele pe care le prezentăm au fost adunate din întreg judeţul Constanţa de către: Membulat Ghiulgian - preşedintele Filialei Mangalia a UDTTMR, Murtaza Fichiran - preşedintele Organizaţiei de femei Mangalia a UDTTMR, Feizula Aider, Abdula Norizan şi Nasurla Aidan. Unele dintre obiecte au aduse de colegele noastre, care lucrează la Muzeul Callatis, Miral Demir şi Mucader Omer”, a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

La vernisajul expoziţiei „Tradiţiile şi obiceiurile tătarilor din Dobrogea”, participanţii vor fi primiţi de o tânără de etnie tătară, îmbrăcată în costum tradiţional. Pe un fond muzical adecvat, vor fi descrise obiceiurile legate de naştere, căsătorie şi moarte la tătarii din Dobrogea. De asemenea, organizatorii vor vorbi şi despre recenta sărbătoare a sacrificiului - Kurban Bayram, dar şi despre sărbătorile legate de anotimpuri. Câţiva copii vor recita versuri în limba tătară.

La vernisaj sunt aşteptaţi: primarul Mangaliei, Cristian Radu, deputatul UDTTMR, Amet Aledin, candidatul la Camera Deputaţilor, Amet Varol, consilierul Actuan Murat de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Constanţa, prof. univ. dr. Ibram Nuredin de la Universitatea „Ovidius” Constanţa, hogea Halil Ismet şi hogea Ablachim Onder.

Taguri articol


12