Tradiţiile turco-tătare, promovate în cadrul festivalului internaţional de la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tradiţiile turco-tătare, promovate în cadrul festivalului internaţional de la Constanţa

Cultură 26 Septembrie 2009 / 00:00 641 accesări

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cîntecului Popular Turco-Tătar se află în plină desfăşurare. Startul amplei manifestări, care se bucură de participarea a aproximativ 20 de ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate -Turcia, Crimeea şi Bulgaria -, a debutat ieri, cu o paradă a portului popular, urmată de un moment artistic susţinut pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Astăzi, de la ora 17.00, pe scena instituţiei de cultură va avea loc deschiderea oficială a festivalului, prilej pentru publicul spectator de a vedea frumuseţea portului şi originalitatea dansului şi muzicii turco-tătare. Specificul culturii şi tradiţiilor minorităţilor turco-tătare va fi etalat şi mîine seară, timp de trei ore, cu începere de la ora 17.00, la închiderea festivalului care va avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Programul festivalului a mai cuprins o masă rotundă cu tema „Literatura tătară în Dobrogea”, precum şi lansarea paginii web www.tatars.eu şi a proiectului Tat-Art, dar şi dezbateri pe teme etnofolclorice, găzduite de un hotel din Eforie Nord.

Colaborare culturală şi propuneri de înfrăţire a oraşului Constanţa cu Yalta şi Bursa

O delegaţie formată din reprezentanţi ai ansamblurilor prezente în concurs, din România, Turcia, Crimeea şi Bulgaria, a fost primită, ieri, la sediul Prefecturii Constanţa, de către Liviu Tramudana, şeful Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa şi Ileana Gugoaşă, şefa Departamentului Afaceri Europene şi Cooperare Internaţională din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa. Şefa Departamentului Afaceri Europene şi Cooperare Internaţioană în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa, Ileana Gugoaşă, a transmis mesajul de salut din partea prefectului judeţului Constanţa, Tit-Liviu Brăiloiu. „Organizarea celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cîntecului Popular Turco-Tătar ne onorează”, a menţionat Ileana Gugoaşă.

În cadrul întîlnirii au avut loc propuneri de înfrăţire a oraşelor Yalta din Peninsula Crimeea şi Bursa din Turcia cu municipiul Constanţa. Membrii delegaţiei au prezentat cuvîntul de salut şi au dăruit reprezentanţilor autorităţilor locale o serie de daruri semnificative pentru zonele din care vin. Din partea delegaţiei crimeene, reprezentanta Prefecturii Constanţa a primit un obiect de artă decorativ, plămădit din pămîntul crimeean, iar reprezentantului Primăriei Municipiului Constanţa, Liviu Tramudana, i-a fost oferit, din partea autorităţilor din Yalta, un tablou reprezentînd o parte din litoralul ucrainean. Totodată, în cadrul întîlnirilor s-au făcut propuneri de înfrăţire a oraşelor Yalta şi Bursa cu oraşul Constanţa. „Relaţia cu Istanbulul nu este doar la nivel cultural, turistic, fotbalistic, ci şi la nivel economic, foarte mulţi oameni de afaceri turci investind aici”, a precizat Liviu Tramudana, referindu-se la înfrăţirea municipiului Constanţa cu Istanbulul.

Din partea Instituţiei Prefectului, oaspeţii au primit albume dedicate judeţului Constanţa, iar şeful Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, Liviu Tramudana, le-a înmînat membrilor delegaţiei medalii de argint ale oraşului Constanţa şi un DVD redînd vechiul oraş de la malul Mării Negre. „Relaţiile interpersonale care se pot dezvolta în cadrul acestor întîlniri sînt mai importante decît hîrtiile cu caracter oficial. Vă aşteptăm ca prieteni în oraşul nostru”, a conchis şefa Departamentului Afaceri Europene şi Cooperare Internaţioană în cadrul Instituţiei Prefectului, Ileana Gugoaşă.

Ampla manifestare este organizată de UDTTMR, cu sprijinul Guvernului României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice.



12