Trafic internaţional cu obiecte arheologice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trafic internaţional cu obiecte arheologice

Eveniment 18 Noiembrie 2010 / 00:00 1800 accesări

Poliţiştii au efectuat ieri dimineaţă 28 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Hunedoara pentru prinderea unor persoane suspectate că ar face parte dintr-o reţea de trafic internaţional cu obiecte arheologice. Poliţiştii constănţeni, participanţi la acţiune, au efectuat 17 descinderi în zona localităţilor Mangalia, Cotu Văii şi Albeşti, descoperind sute de monede antice şi mai multe detectoare de metal. Aceştia au reţinut pentru audieri 15 persoane. Oamenii legii spun că membrii grupării acţionau în zona localităţilor constănţene Albeşti, Cotu Văii şi Mangalia, dar şi în Munţii Orăştie. Aceştia vindeau obiectele de patrimoniu atât în ţară cât şi peste hotare.

FURT DIN PATRIMONIU. Razie de amploare a poliţiştilor din Bucureşti, Constanţa şi Hunedoara, care au reţinut ieri dimineaţă peste 20 de persoane suspectate că ar fi implicate într-o reţea de trafic internaţional cu obiecte arheologice ce fac parte din patrimoniul naţional. Oamenii legii au efectuat nu mai puţin de 28 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Hunedoara, în urma cărora au descoperit, în locuinţele suspecţilor, aproximativ 9.800 de monede antice (greceşti, dacice, romane şi bizantine), peste 600 de piese arheologice (vase, statuete, podoabe şi ustensile casnice), dar şi mai multe detectoare de metale. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării acţionau în zona localităţilor constănţene Albeşti, Cotu Văii şi Mangalia, dar şi în Munţii Orăştie. În judeţul Constanţa au avut loc ieri 17 descinderi. „În jur de 15 persoane au fost audiate de lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. La percheziţii, în casele vizate au fost găsite sute de monede antice, care fac parte din patrimoniul naţional”, a declarat cms. şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului IPJ Constanţa. Poliţiştii spun că dosarul, care este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, vizează peste 20 de suspecţi, despre care există probe că ar fi furat obiecte arheologice, pe care le-au vândut ulterior în ţară sau peste hotare. La acţiune au luat parte lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, de la Serviciul Patrimoniu şi luptători ai Detaşamentului de Intervenţie Rapidă. Percheziţiile au vizat şi sediile unor firme care ar fi mijlocit tranzacţiile hoţilor. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă suspecţi.

SITURI PRĂDUITE. Amintim că, la sfârşitul lunii septembrie, doi cetăţeni bulgari s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi de poliţiştii de frontieră constănţeni în timp ce încercau să scoată din ţară mai multe obiecte care fac parte din patrimoniul naţional. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa spun că lucrătorii din Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în Bulgaria. În interiorul acestuia se aflau Petrov Dimitrov, de 27 de ani, şi Sali Kenan, de 22 ani, ambii cetăţeni bulgari. La controlul amănunţit al maşinii au fost descoperite două detectoare de metal, precum şi 69 obiecte, respectiv 21 de vârfuri de săgeţi, 39 de bucăţi piese metalice sub formă de monede şi alte nouă bucăţi metalice de diferite mărimi şi dimensiuni, susceptibile a aparţine patrimoniului naţional. În timpul audierilor, cei doi bulgari au declarat că au efectuat săpături şi detecţii în zona oraşului Mangalia şi că obiectele găsite urmau să fie valorificate în Bulgaria. Celor doi cetăţeni bulgari le-au fost întocmite, luni, lucrări penale pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice de către persoane fizice sau juridice neautorizate.



12