Traficul de persoane - formă modernă a sclavagismului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Traficul de persoane - formă modernă a sclavagismului

Eveniment 18 Iunie 2009 / 00:00 635 accesări

România nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, constată Raportul anual al Departamentului de Stat (DS) privind traficul de persoane. DS al SUA a făcut public Raportul anual privind traficul de persoane pentru anul 2009. Potrivit acestui document, care monitorizează perioada aprilie 2008-martie 2009, România este ţară de origine, de tranzit şi de destinaţie pentru bărbaţii, femeile şi copiii traficaţi în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată. Bărbaţi, femei şi copii din România sînt traficaţi în special către Spania, Italia, Grecia, Republica Cehă şi Germania în scopuri de exploatare sexuală, cerşetorie forţată şi muncă forţată în agricultură, construcţii şi sectorul de servicii. Potrivit aceluiaşi raport, bărbaţi şi femei din România sînt traficaţi şi către Cipru, Olanda, Slovacia, Polonia, Portugalia, Belgia, Turcia, Suedia, Ungaria şi Danemarca în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată. Astfel, în general, cetăţenii români sînt traficaţi pe teritoriul ţării în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată şi furturi mărunte. 69% dintre victimele române identificate în 2008 au fost traficate în scopuri de muncă forţată. România este ţara de destinaţie pentru un număr mic de femei din R. Moldova, Columbia şi Franţa, traficate în scopuri de prostituţie forţată şi pentru un număr mic de bărbaţi din Republică Democratică Congo şi din Honduras, traficaţi în scopuri de muncă forţată. Astfel, DS evaluează că Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, dar stipulează că se depun eforturi însemnate în acest sens. Cu toate acestea, numărul victimelor care au beneficiat de asistenţa statului a scăzut semnificativ în 2008. Deşi 69% dintre victimele identificate au fost traficate în scopuri de exploatare prin muncă, Guvernul nu a reuşit nici acum să raporteze luarea unor măsuri ample în vederea combaterii traficului în scopul muncii forţate. În 2008, autorităţile au anchetat 494 de noi cazuri de trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 232 de cazuri noi anchetate în 2007. S-au dat 125 de condamnări pentru infracţiuni implicînd traficul de persoane, în scădere faţă de cele 188 de condamnări înregistrate în 2007; 106 dintre cei 125 de traficanţi condamnaţi au executat pedepse cu închisoarea. În 2008, 48 de traficanţi au primit pedepse cu închisoarea între 1 şi 5 ani, 56 au fost primit pedepse cu închisoarea între 5 şi 10 ani, iar doi traficanţi au fost condamnaţi la mai mult de 10 ani de închisoare.

Guvernul a identificat, anul trecut, 1.240 de victime ale traficului de persoane, faţă de 1.662 de victime identificate în 2007 şi a administrat nouă adăposturi pentru victimele traficului de fiinţe umane, deşi calitatea condiţiilor din aceste adăposturi a variat şi cele mai multe dintre victime au preferat adăposturile administrate de ONG-uri.

Ca urmare a tuturor acestor observaţii, România este încadrată în categoria „Nivelul 2” din trei, în funcţie de acţiunile pe care le întreprinde guvernul vizat pentru a combate traficul de persoane, dar şi în funcţie de cît de mare este problema traficului pentru ţara respectivă. Raportul anual al Departamentului de Stat privind traficul de persoane analizează 175 de ţări şi este cel mai cuprinzător raport global asupra eforturilor guvernelor de a combate diferite forme de trafic de persoane, considerat o formă modernă a sclavagismului.



12