Tragedie aviatică în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tragedie aviatică în Iran

Externe 16 Iulie 2009 / 00:00 455 accesări

Un avion de pasageri Tupolev, al companiei iraniene Caspian Airlines, s-a prăbuşit miercuri, în nordul Iranului, la ora locală 11.49 (10.19, ora României), avînd la bord 168 de pasageri şi membri ai echipajului, iar autorităţile spun că nu există supravieţuitori. ”La bord se aflau 153 de pasageri şi 15 membri ai echipajului. Avionul a decolat la ora locală 11.33, de pe aeroportul Imamul Khomeiny din Teheran şi s-a prăbuşit 16 minute mai tîrziu”, a declarat Reza Jafarzadeh, purtător de cuvînt al Aviaţiei Civile. Oficialul nu a precizat cauzele accidentului, dar o serie de specialişti au afirmat că un motor al avionului ar fi luat foc în zbor, în timp ce martori oculari au relatat că aparatul a explodat după impactul cu solul. Televiziunile au arătat un crater uriaş, cu un diametru de 60 de metri şi o adîncime de cîţiva metri, format în urma prăbuşirii aeronavei. Lîngă crater se puteau vedea fragmente din aeronavă, încălţăminte şi haine. Potrivit agenţiei oficiale IRNA, avionul companiei Caspian Airlines, care efectua o cursă între Teheran şi capitala Armeniei, Erevan, s-a prăbuşit în apropiere de satul Janat-Abad din provincia Qazvin. Avionul a fost distrus complet şi s-a făcut fărîme. Cadavrele sînt arse şi distruse în totalitate, a declarat o altă sursă. Potrivit agenţiei Isna, membrii echipei naţionale de judo juniori se aflau la bordul avionului. Soţia ambasadorului Georgiei în Iran, Natela Nikolava şi directorul financiar al ambasadei georgiene în Armenia, Givi Cikadua, se aflau, de asemenea, în avion. Majoritatea pasagerilor erau oameni de afaceri iraniano-armeni. Arthur Grigorian şi Ashot Nersisian, angajaţi ai companiei Markel Ltd, se aflau, de asemenea, în avion. Rudele pasagerilor avionului Tupolev 154 care făcea legătura între Teheran şi Erevan s-au deplasat la sediul companiei Caspian Airlines din Erevan, verificînd nume şi dînd telefoane. Unele au plecat cu lacrimi în ochi, iar altele şi-au rezervat bilete pentru a se întoarce în Iran. ”Am primit telefoane din toate colţurile lumii - Japonia, Rusia, România şi Iran. Şi pe noi ne întristează accidentul”, a afirmat o angajată a Agenţiei de Turism Tatev.

Preşedintele armean, Serge Sarkissian, a semnat un decret prin care ziua de 16 iulie este declarată Zi de Doliu în Armenia, în memoria victimelor accidentului aviatic. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, i-a prezentat condoleanţe ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, familiilor victimelor şi poporului iranian. El a ordonat, de asemenea, o anchetă rapidă în legătură cu circumstanţele în care s-a produs accidentul. Iranul a cunoscut mai multe catastrofe aeriene în ultimii zece ani. Flota aeriană civilă şi militară a Iranului este într-o stare critică, din cauza vechimii sale şi a întreţinerii defectoase ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA după anii \'80, după revoluţia islamică şi luarea de ostatici de la ambasada SUA de la Teheran. În septembrie 2006, 29 de persoane au murit după ce un avion a ieşit de pe pistă şi a luat foc, după aterizarea la Mashhad. La sfîrşitul anului 2006, un avion militar iranian s-a prăbuşit la decolarea de la Teheran. 39 de persoane au murit, dintre care 30 erau membri ai Gardienilor Revoluţiei. În decembrie 2005, un Lockheed C-130 s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială, imediat după decolarea de pe aeropotul Mehrabad din Teheran. Accidentul s-a soldat cu 108 morţi.

Catastrofa aviatică de miecuri intervine după alte două tragedii. La 1 iunie, un Airbus A330 al Air France care efectua cursa Rio de Janeiro-Paris s-a prăbuşit, accidentul soldîndu-se cu 228 morţi. La 30 iunie, un Airbus A310 al Yemenia s-a prăbuşit, 152 persoane pierzîndu-şi viaţa.



12