Tragedie la Şantierul Naval Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tragedie la Şantierul Naval Constanţa

Eveniment 26 Februarie 2010 / 00:00 4940 accesări

TRAGEDIE. Un tânăr în vârstă de 22 de ani şi-a pierdut viaţa şi un altul a ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timp ce lucrau la o navă aflată în incinta Şantierului Naval (SNC), din Portul Constanţa. Oamenii legii spun că Marius Ciobanu şi Ergean Ali, ambii în vârstă de 22 de ani, angajaţi ca sudori la SNC, s-au întors din pauza de masă în jurul orelor 13.30. În momentul în care a intrat în spaţiul de lucru, lui Ergean Ali i s-a făcut rău instantaneu, din cauza gazelor acumulate, tânărul prăbuşindu-se la pământ. În ajutorul lui a sărit Marius Ciobanu, care a încercat să-l scoată afară. Când şi-a dat seama că nu va reuşi singur, Ciobanu a ieşit şi a strigat după ajutor. Colegii celor doi sudori au intervenit pentru a-l scoate afară pe Ergean Ali, după care au apelat linia unică de urgenţă 112 şi au cerut ajutor. Cele două victime au fost transportate mai întâi la cabinetul medical din incinta SNC, pentru primele îngrijiri. Medicii au încercat să-l resusciteze timp de 50 de minute pe Ergean Ali dar, din nefericire, acesta nu a mai putut fi salvat. Marius Ciobanu a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a rămas internat în Clinica Medicală 1. „Pacientul acuza dureri de cap şi avea o stare generală alterată. Victima este, în acest moment, stabilizată. A suferit o intoxicaţie de gravitate medie şi i s-a asigurat oxigenarea necesară. Urmează să vedem cum evoluează starea lui de sănătate”, a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

ANCHETĂ. După aproape o oră, la spital a fost adus un alt angajat al SNC, care a suferit o intoxicaţie uşoară în timp ce încerca să-l salveze pe Ergean Ali. „Pacientul, în vârstă de 42 de ani, se află în afara oricărui pericol. Este foarte posibil să nu rămână internat”, a adăugat dr. Florian Stoian. În incinta SNC au ajuns, la scurt timp după producerea accidentului de muncă, lucrătorii Poliţiei Port Constanţa, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. „Cei doi muncitori lucrau la un corp al navei „New Building 585”, aflată în construcţie la docul de uscat al Şantierului Naval Constanţa. Nu putem spune, cu exactitate, ce s-a întâmplat acolo. E posibil ca aparatele de sudură să fi avut scăpări de gaze. Urmează să facem verificări şi să stabilim cu precizie ce a anume a provocat acest accident. În funcţie de rezultatul anchetei, vom lua măsurile care se impun”, a declarat Marian Becheanu, director coordonator adjunct în cadrul ITM Constanţa. Cercetările în acest caz sunt coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În paralel cu ancheta autorităţilor, la nivelul Şantierului Naval au fost, de asemenea, demarate verificări pentru elucidarea împrejurărilor exacte în care a avut loc această tragedie.

CĂZUT DE LA ÎNĂLŢIME. Anul trecut, în noiembrie, un muncitor din Şantierul Naval Constanţa a fost la un pas de a-şi pierde viaţa după ce a căzut în gol de la o înălţime de peste patru metri. Pentru salvarea bărbatului au fost trimise în dana 30 a Portului Constanţa un echipaj de descarcerare, o autospecială SMURD şi un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Port. În momentul producerii accidentului, Iulian Pădureanu, în vârstă de 34 de ani, efectua lucrări de sudură la corpul navei Moscow Stars, sub pavilion Liberia. Într-un moment de neatenţie, bărbatul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe schelă în tancul de apă dulce al navei. El a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă cu diagnosticul de fracturi costale, traumatism toracic şi abdominal.



12