Trai pe amanet

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ajutor în timp de criză. Casele de amanet, afaceri profitabile

Trai pe amanet

Eveniment 15 Iulie 2011 / 00:00 1484 accesări

Sărăcia, pensiile mici, lipsa unui loc de muncă sau ratele la casă îi împing pe mulţi constănţeni să apeleze, ca ultimă instanţă salvatoare, la serviciile caselor de amanet, singurul mijloc prin care obţin bani imediat. Atât persoanele fizice cât şi întreprinzătorii apelează la aceste servicii, prin care au ocazia să ajungă la un împrumut fără a se lovi de birocraţia din sistemul bancar. Necazurile persoanelor ajunse la disperare reprezintă un motiv de bucurie pentru deţinătorii caselor de amanet. Dacă până în perioada de criză majoritatea caselor de amanet s-au închis, numărul clineţilor fiind nesemnificativ, ulterior ele s-au redeschis şi au ajuns să fie, din nou, afaceri de succes. S-au schimbat şi clienţii, spun vânzătorii caselor de amanet. Dacă înainte apelau la serviciile de împrumut tineri care aveau nevoie de bani pentru distracţii, acum clienţii sunt, de la hoţi de bunuri, la pensionari care îşi lasă gaj verighetele pentru a face rost de bani de pâine şi până la patroni ale căror afaceri au ajuns în pragul falimentului. Persoanele care încheie un contract cu casa de amanet sunt obligate să plătească sumele primite pe lucrurile lăsate gaj într-un anumit termen, care variază de la o zi până la 60 de zile. Comisionul este între 0.3% şi 1% pe zi. Pentru un gram de aur se poate primi între 60 de lei şi 95 de lei, în funcţie de numărul de karate. Singurele documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte sunt un act de identitate şi să aibe vârsta minimă 18 ani. Totodată, există posibilitatea de achitare a contractului în rate, plătind comisionul şi o parte din suma împrumutată, dar şi posibilitatea de prelungire a contractului, achitând numai comisionul. În această situaţie se află majoritatea contractanţilor, care ajung să plătească doar comisionul luni de zile. Persoanele care văd o soluţie în serviciile caselor de amanet trebuie să ştie că depăşirea termenului contractual duce la lipsirea dreptului de proprietete.

• CLIENŢI FIDELI • Domeniul de activitate al caselor de amanet s-a extins în ultima vreme, astfel că, pe lângă bijuterii din aur sunt acceptate şi produse electronice şi electrocasnice. Un exemplu îl constituie un magazin din centrul oraşului Constanţa, care din casă de amanet a devenit magazin cu vânzare. În vitrina lui sunt expuse atât bijuterii din aur, telefoane mobile de toate categoriile cât şi laptop-uri, aparate de fotografiat şi televizoare de ultimă generaţie. Casa de amanet este o dovadă clară că afacerea este profitabilă, iar clienţii sunt persoane înstărite, care nu îşi mai permit confortul de altădată. Am încercat să stăm de vorbă cu angajaţii magazinului despre motivele pentru care oamenii apelează la împrumuturi, însă nu au fost de acord să ne ofere niciun detaliu, spunând că patronii nu îi lasă să comunice cu presa. În schimb, o angajată de la o altă casă de amanet a acceptat să povestească câte ceva din meseria ei. Odată cu trecerea timpului, femeia şi-a dat seama că nu face altceva decât să le ofere cetăţenilor o alternativă în urma căreia clienţii îşi pierd bunurile. De asemenea, angajata a mai spus că are un cerc de clienţi fideli care vin la magazin în fiecare lună.

„ANGAJAŢII NU SE AJUNG CU SALARIUL DE LA O LUNĂ LA ALTA, IAR PENSIONARII ÎŞI AMANETEAZĂ OBIECTE CU VALOARE SPIRITUALĂ DE CARE SE DESPRIND CU GREU. NU AU ÎNCOTRO, AU FACTURI LA UTILITĂŢI NEPLĂTITE ŞI SE TEM SĂ NU FIE DEBRANŞAŢI”

Femeia ne-a mai povestit despre cazul unui pensionar care, în tinereţe a terminat două facultăţi şi a fost profesor universitar, dar acum este unul dintre clienţii magazinului, iar lună de lună lasă gaj aur. Când primeşte pensia vine şi plăteşte suma datorată, dar nu trece mult timp şi omul apelează din nou la serviciile de amanet. Împinşi de nevoi, oamenii, odată intraţi în acest cerc vicios, în cele din urmă îşi vor pierde bunurile, spun salariaţi ai caselor de amanet. “Este şocant, pentru că persoane care până nu demult duceau un trai decent, sau chiar foarte bun, acum acceptă foarte greu situaţia în care sunt nevoiţi să-şi amaneteze lucrurile”, a mai spus angajata. Până când nu vom ieşi din situaţia grea în care ne aflăm, toate aceste categorii sociale, nevoiaşi, bătrâni şi salariaţi laolaltă vor apela în continuare la serviciile acestor societăţi comerciale. Îşi vor pierde bunurile achiziţionate într-o viaţă, iar necazurile lor vor ajuta casele de amanet să devină afaceri din ce în ce mai prospere.

Taguri articol


12