Acuzat de înşelăciune şi trafic de influenţă, constănţeanul Marius Panţuru, de 36 ani, a ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, după gratii. Anchetatorii au stabilit că, în decurs de doi ani, individul a strâns în jur de 70.000 de lei din escrocarea unor persoane naive pe care le cunoştea prin intermediul prietenilor. Deocamdată, anchetatorii au reuşit să adune la dosar probe împotriva lui Panţuru numai cu privire la trei păgubiţi, dar spun că au mai identificat alte patru persoane care susţin că ar fi fost păcălite de acelaşi individ. Conform anchetatorilor, Panţuru se prezenta drept inginer proiectant şi se lăuda că are relaţii în cadrul Primăriei Constanţa şi că poate rezolva orice problemă legată de documentele necesare construirii unui imobil. Pentru a fi convingător, el menţiona numele unor funcţionare, cu care susţinea că este în relaţii de prietenie. Anchetatorii au stabilit că Panţuru a falsificat certificate de urbanism, avize de construcţie, autorizaţii de demolare şi de construcţie şi alte asemenea documente şi le-a dat celor înşelaţi susţinând că sunt eliberate de Primărie. Sub diverse pretexte, individul obţinea semnăturile angajaţilor instituţiei, apoi le scana şi le folosea pe actele falsificate.
PRINS ÎN FLAGRANT Procurorii spun că una dintre victime este un constănţean care a rămas fără 7.700 lei, după ce l-a crezut pe Panţuru că îi va întocmi proiectul necesar ridicării unei construcţii, că îi va obţine actele şi avizele necesare în acest sens şi îi va achita taxele aferente. O altă constănţeancă păgubită a declarat că Marius Panţuru i-a cerut 6.500 de lei pentru a-i obţine un teren în suprafaţă de 50,5 metri pătraţi şi 2.000 de euro pentru a-i face rost de o licenţă pentru practicarea taximetriei. De asemenea, individul i-a pretins 285 de euro pentru o poliţă de asigurare a taximetrului, necesară desfăşurării activităţii de taximetrie. Aceeaşi parte vătămată a susţinut că i-a mai dat lui Panţuru alţi 2.000 de euro pentru supraetajarea casei soacrei sale, asigurând-o că se va ocupa şi de obţinerea certificatului de urbanism şi de toate autorizaţiile necesare. Cel care i-a venit însă de hac escrocului a fost un bărbat care voia să construiască un atelier mecanic. Acesta şi-a dat seama că este păcălit după ce a verificat la Primărie toate actele primite de la Panţuru şi l-a denunţat. De pe 29 septembrie şi până pe 4 noiembrie, anchetatorii l-au filat pe Panţuru, i-au interceptat convorbirile telefonice şi au reuşit să îl prindă în flagrant, în zona Tomis III, din Constanţa, în timp ce îi înmâna denunţătorului un set de acte false, pentru care ceruse o importantă sumă de bani. Potrivit cazierului, Marius Panţuru a mai avut două condamnări cu suspendare pentru infracţiuni similare.
REACŢII „Sper ca legea să îşi spună cuvântul în acest caz. Vreau să fac un apel către toţi constănţenii să nu aibă încredere în astfel de oameni. Orice persoană care face o solicitare la Primăria Municipiului Constanţa primeşte un număr de înregistrare, iar drumul urmat de aceasta poate fi urmărit pe internet, de acasă. Dacă nu este mulţumit de felul în care i s-a rezolvat problema, poate solicita o audienţă. Nu e nevoie de interpuşi, pentru că Primăria Constanţa funcţionează. Precizez că nu există prietenii la Primărie, ci doar legi care se aplică. Îi rog pe toţi cetăţenii care aud despre asemenea interpuşi să se adreseze Poliţiei”, a declarat viceprimarul Primăriei Municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.