Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa în dosarul “Curăţenie pe Chei”, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Traian Băsescu şi şapte patroni de companii de construcţii, sub acuzaţia de favorizare a infractorului, mită şi primire de foloase necuvenite. Fostul preşedinte a fost acuzat că ar fi organizat o acţiune de curăţire a cheiului Dâmboviţei de gunoaiele aruncate acolo făcând apel la companiile de construcţii care, ulterior, au fost favorizate primind comenzi de la CNADR, de execuţie a unor tronsoane de autostradă. Acţiunea, datând din 2007, a avut loc, în intenţia titularului de atunci de la Palatul Cotroceni, în scopul denigrării fostului premier Tăriceanu şi a creşterii popularităţii proprii, în vederea următorului scrutin prezidenţial. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Anterior, aceeaşi instanţă l-a achitat pe Traian Băsescu în dosarul “Casa din Mihăileanu”, în care era acuzat de abuz în serviciu. În perioada cât a fost primar general al Capitalei, Traian Băsescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor primăriei pentru a i se întocmi actele necesare pentru a primi o locuinţă de la stat, deşi dispunea la data respectivă de o alta, particulară. Deşi iniţial a promis că va înapoia casa, n-a făcut acest lucru, vânzând-o ulterior cu un beneficiu consistent. Instanţa a apreciat că ar fi fost de bună credinţă, dar a trimis-o în judecată pe angajata de la DAFI care a falsificat documentele prin care era pus în posesia casei. Nici această sentinţă nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs de avocaţii fostului preşedinte, maeştrii Cătălin Predoiu şi Monica Macovei.
Săptămâna viitoare va intra pe rolul ICCJ cel de-al treilea dosar întocmit de DNA fostului preşedinte: “Scatoalca de la Ploieşti”, în care este acuzat că a minţit, sub jurământ, atunci când a declarat, în campania electorală, că “nu l-a lovit nici cu genunchiul în plex şi nici cu pumnul în faţă” pe copilul care, la un miting electoral de la Ploieşti, strigase “Sus Iliescu!” Odată cu fostul preşedinte a fost trimis în judecată şi fostul ministru al Învăţământului Daniel Funeriu pentru mărturie mincinoasă.
Toate cele trei dosare au început să fie întocmite de DNA după încheierea mandatului prezidenţial, în 2015, concomitent cu redeschiderea dosarului “Flota”, abandonat însă din lipsă de probe şi de martori. Preşedintele Crin Antonescu a delcarat că nu are niciun amestec în acţiunile DNA spunând, textual: “Să-mi arate cineva procurorul pe care eu l-am chemat şi i-am spus să-i facă dosar lui Băsescu”. Opoziţia, prin vocea deputatului Emil Boc, acuză presiunile puterii care, prin nou numitul şef al Parchetului DNA, Dan Şova, a declanşat încă din 2014 o veritabilă vânătoare împotriva fostului preşedinte, hărţuindu-l în permanenţă şi supunându-l unor tratamente umilitoare. Băsescu, care în prezent este doar şef al Comisiei de Integritate a PDL (s-a retras, încă din 2016, din funcţia de preşedinte, pe care a cedat-o lui Vasile Blaga, pe perioada urmăririi penale), a declarat, după aflarea sentinţei, că este victima unei răzbunări politice, dar că are – cum a avut întotdeauna – încredere în justiţie. Premierul Ponta a fost rezervat în declaraţii: “Să aşteptăm recursul înainte de a comenta o hotărâre a justiţiei”. Preşedintele de onoare al PSD a fost însă mai acid: “Primeşte ceea ce merită! N-a ştiut niciodată să dialogheze!” (31 Ianuarie 2019)