Cred că suntem singura ţară din lume în care ameninţările cu darea în vileag a interceptărilor şi înregistrărilor (aceste instrumente ale serviciilor secrete, validate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de alte instanţe) se fac la lumina zilei politice, în plin soare al receptării din partea presei. Interceptările sunt folosite ca monedă de schimb între Palate, ca subiect de glume, sunt multe şi... la vedere. Din spusele politicienilor prezentului, toată lumea ascultă şi înregistrează pe toată lumea, Traian Băsescu fiind „tătucul” care a păstrat, ajustat şi perfecţionat acest sistem. El este cel care se laudă că ştie, în fiecare minut, ce fac toţi cei din jurul său şi cel care ne povestea, la TV, ce discutase un oficial cu altul noaptea, în secret. El este păstrătorul-şef al tuturor interceptărilor din România, dacă ţinem cont de faptul că SRI îi raportează şefului statului în fiecare zi. Ce anume îi raportează şi ce se întâmplă cu respectivele raportări? Poate aşa se explică celebra arhivă pe care Băsescu şi-a luat-o din Modrogan, cele 15 cutii cu secrete de stat bine păzite. El a declarat sâmbătă, la Sinaia, că vineri și-a luat arhiva personală - cu documente din perioada în care era ministru al Transporturilor - din sediul PDL din Modrogan 1, spunând că o va muta la PMP. ”Încă era o legătură a mea cu partidul, ştiam că o să o iau cândva, nu eram hotărât să o iau atât de repede, însă, aflând concesiile uriașe și modul în care PDL a fost pus pe tavă, am hotărât să o iau şi o s-o mut la PMP”, a adăugat Traian Băsescu. Mutarea arhivei urmează chiar paşii făcuţi de posesorul ei pe drumul său politic. Schimbarea la faţă a lui Băsescu, care a urmat-o pe Udrea în parcursul său politic şi i-a făcut partid când în PDL a fost evident că nu mai are loc, fluturarea de la perdeluţă - “Adio PDL!” -, tricourile cu mărul şi ţinutul (iar!) de mânuţă pe plajă nu au fost, desigur, o mişcare pe termen scurt. Băsescu şi-a programat cu siguranţă manevrele în aşa fel încât să aibă o minimă plasă de siguranţă pentru când nu va mai fi preşedinte. Una dintre plase este, în mod evident, PMP-ul, al cărui preşedinte probabil că va fi.
Premierul Victor Ponta: “Fiecare om politic este, până la un anumit moment, victima propriilor sale greșeli. Domnul Băsescu este cel care ne-a obișnuit de fiecare dată să iasă și să spună că el le ştie pe toate. Ştie clar cine ce a făcut, știe ce este la Comarnic - Brașov, deși nu am semnat contractul, dar nu știe că fratele său de ani de zile este în relații cu un grup infracțional, nu știe că familia sa este implicată în lucruri ilegale, că terenurile de la Nana au fost retrocedate ilegal sau de despăgubirile de milioane de euro pe care le primește un alt membru al familiei. Niciun român cu capul pe umăr nu poate crede că președintele știe tot despre oricine, numai despre ai săi nu a știut nimic. (...) Mă întreb atunci altceva. Dacă tu, care trebuie să ai grijă de noi toți, nu ești în stare să știi de familia ta, cum se poate să ai grijă de țară? (...) Bineînțeles că niciun om politic, până la urmă, nu poate fi și nici nu trebuie tras la răspundere juridică pentru ceva ce face un membru al familiei. Dar răspunderea unui președinte este mai mult decât răspunderea juridică, este răspunderea politică și morală”.
Reîntorcându-ne, însă, la războiul înregistrărilor, în ultimele zile, Băsescu a tot sugerat că, dacă Ponta nu este cuminte, ar putea face publice înregistrările diverselor întâlniri pe care cei doi le-au avut de-a lungul timpului. Una dintre replicile bune a venit chiar de la cel nominalizat, Ponta, care a declarat că nu l-a deranjat că președintele Traian Băsescu a făcut publică filmarea consultărilor pe tema reducerii CAS, deși acesta s-a comportat ca Izaura Anghel, care l-a filmat pe ascuns pe Mircea Băsescu și a făcut publică înregistrarea. „Deci, din punctul meu de vedere, începând cu 1 ianuarie 2015, cred că trebuie stabilită o regulă, care să fie cunoscută de toată lumea și care să fie următoarea: au loc discuții între președinte și Guvern sau liderii partidelor parlamentare, acestea se înregistrează și se pun pe site la sfârșit. (...) Vă garantez acest lucru, că va exista o procedură pe care toată lumea o va ști”, a spus premierul Victor Ponta, la Antena 3, adăugând: „Aici e vorba de prestigiul funcției. Care este diferența între domnul Băsescu și Izaura Anghel? Doar că nu și-a pus camera la cravată, și-a pus-o în spate. Ai o procedură care spune: veniți la președintele României, se filmează, se dă la toată lumea, nu doar la prieteni, la toate posturile (...) E în regulă, e foarte bună această procedură. Altfel, domnul Băsescu s-a comportat ca domnul Bercea (...), ca cel care a filmat cu cravata, e același lucru. Or, aici vorbim de prestigiul unei funcții”.
Premierul a subliniat că nu-l deranjează faptul că președintele a dat publicității înregistrarea discuțiilor și consideră că ar trebui să se facă publice toate aceste filmări, inclusiv cea în care s-a luat, în 2010, decizia tăierii pensiilor și salariilor. „Nu mă deranjează absolut deloc faptul că s-au dat filmările (...) Eu cred că ar trebui să dea toate înregistrările, de la toate consultările și cu Guvernul pe care eu îl conduc, și cu Guvernul Ungureanu, și cu Guvernul Boc. Eu aș vrea, sincer, să văd filmarea discuțiilor pe care domnul președinte Băsescu le-a avut cu domnul prim-ministru Boc, atunci când au tăiat pensiile și salariile. Aș vrea să văd acea filmare. Nu ne mai ajută cu mult acum, dar poate vedem, de fapt, cum s-au luat decizii care au afectat viața a milioane de oameni”, a afirmat premierul.
ŞI LUDOVIC ORBAN ÎI SOLICITĂ LUI TRAIAN BĂSESCU SĂ DEA PUBLICITĂȚII ANUMITE ÎNREGISTRĂRI Vicepreședintele PNL Ludovic Orban îi solicită șefului statului să dea publicității și discuțiile care au avut loc la Cotroceni privind semnarea pactului de coabitare, precum și negocierile privind împărțirile funcțiilor de procuror în marile Parchete. ''Președintele Traian Băsescu, continuând circul politic, a difuzat zilele trecute înregistrarea dialogului purtat, la Cotroceni, pe tema reducerii CAS. Se poate trage ușor concluzia că, în acest fel, președintele a decis că, în principiu, convorbirile purtate în sediul instituției prezidențiale pot intra în patrimoniul național. De aceea, solicit în mod insistent Administrației Prezidențiale, în temeiul legii liberului acces la informațiile de interes public, să facă publice de urgență înregistrările a două momente importante din istoria recentă. Este vorba, în primul rând, de semnarea pactului de coabitare împreună cu domnul Victor Ponta și discuțiile care s-au purtat cu acest prilej și, în al doilea rând, de modul în care, la Cotroceni, au fost negociate și împărțite funcțiile de procuror în marile Parchete'', spune Orban, într-un comunicat remis sâmbătă presei. El adaugă că, în ceea ce privește cea de-a doua înregistrare, însuși președintele Traian Băsescu s-a referit zilele trecute la acest moment ''făcând precizarea că a fost o înțelegere care nu trebuia făcută și că în jurul împărțirii puterii în Parchete s-a purtat un dialog urât''.